Mijn eerste succesverhaal uit eigen ervaringen: Salesforce

Succesverhaal Aandelen deel 1

Binnen mijn website / blog wil ik ook regelmatig een verhaal doen over een actie binnen de wereld van beleggen en crypto die succesvol was, faliekant mislukt of met een andere reden een eigen verhaal waard was. Maar goed, de meeste mensen willen graag beginnen met beleggen omdat ze hun inleg willen vergroten, dus laten we beginnen met een succes verhaal!

Salesforce-logo

Salesforce

Eind mei krijg ik uit het wekelijkse overzicht van Stefan Kneppers het signaal van dat het aandeel Salesforce er heel interessant bij lag. Ik was toen net een maand bezig met beleggen en het was een van de eerste interessante tips die wel wilde proberen. Sommige signalen waren aandelen met een nog veel hogere prijs en daar wilde ik even mee wachten.

Mocht je trouwens het weekoverzicht van Stefan Kneppers willen proberen dan kan dat de eerste 30 dagen voor slechts € 1,- . 
Mocht je eerst helemaal gratis wat beursnieuws willen ontvangen, dan kun je je ook rechts onderin op zijn website je inschrijven op zijn gratis beursontwikkelingen nieuwsbrief.

In mei was net het vakantiegeld gestort, dus ik besloot een gokje te wagen. Achteraf gezien was het best een flink bedrag voor een gokje, ik zou ook niet automatisch lezers aanraden om je eerste gok voor een dergelijk bedrag te nemen.

Het letterlijke bericht kan ik helaas niet delen, maar het aandeel lag er heel interessant bij na goede cijfers te hebben gepresenteerd en er werd zowel op korte termijn als lange termijn veel goed voorspeld. Dit was ook direct een van mijn eerste aankopen in Amerikaanse Dollars, waardoor je wat extra moet omrekenen.

De Amerikaanse beurs is open tussen 15:30 en 22:00 Nederlandse tijd, dus dit is direct een aandachtspunt als je ook met buitenlandse aandelen aan de gang gaat.

Instappen

Het ideale instappunt was berekend op $ 235 / $ 236, maar direct na de opening ging het de $ 241,- voorbij. Mijn order stond dus te laag ingesteld, dus ik was bang dat ik de boot had gemist. Later koelde het weer af en een uur later kocht ik alsnog 3 aandelen Salesforce voor $ 240,- per stuk. Een order blijft dus staan en kan dan later alsnog gevuld worden.
Even terugkijkend in mijn portfolio betaalde ik $ 720,- dollar met wat transactiekosten erbij. Omdat mijn rekening in Euro’s is wordt dit op de op dat moment Euro/Dollar koers verrekend,s ios op € 597,77 uit kwam. Best een dure gok zei ik hierboven al, maar Salesforce is wel redelijk een bekend softwareplatform voor Customer Relationship Management (CRM). Bij eerder werkervaringen heb ik wel eens te maken gehad met bedrijven of klanten die het gebruikten.

Ondanks de hoge prijs had ik wel even onderzoek gedaan naar het bedrijf (het hielp dat ik in ieder geval al wat basis informatie wist) en gecombineerd met goede jaarcijfers en het signaal van iemand die dagelijks in de markt zit deed me besluiten om het te kopen.

En nu?

De geschatte prijzen om te verkopen waren $ 266,- en $ 311,-. Maar de termijn krijg je er niet direct bij, omdat de termijn lastig te voorspellen is. Als beginner dacht ik van: Oh maar dat komt wel goed, ik pak even snel zo’n $200,- en beleggen is zo makkelijk.

Maar die op die gedachte moest ik snel terugkomen. Binnen een week zakte het aandeel namelijk al weer naar onder de $ 230,-. Binnen een week al een daling van $ 10,- per aandeel, terwijl ze zeiden dat hij ging stijgen, dat kan toch niet!

Het aandeel herstelde weer en in de maanden juni en juli bleef de koers schommelen tussen de $ 234,- en de $ 254,- dollar.

Ik realiseerde me dat ik wellicht toch best voor een redelijk groot bedrag voor een beginnende belegger in was gestapt in iets waar ik toch niet zeker genoeg voor was.

Had ik spijt? Wellicht een beetje. Dacht ik dat ik geld zou verliezen? Zeker weten!

In de eerste week van augustus werd weer de $ 252,- dollar bereikt, waardoor ik weer op winst stond. Ik had voor mezelf de beslissing gemaakt, dat ik het voor dat moment toch een te groot bedrag vond voor een enkel aandeel (en nu is $ 240,- dollar voor een aandeel nu niet eens heel hoog). Ik had inmiddels kennis gemaakt met de stop loss order (zie begrippen lijst), waarmee je grote verliezen kunt beperken.
Ik besloot voor mezelf een stop loss te zetten op $ 247,50, waardoor ik hoe dan ook met winst zou afsluiten. Op 16 augustus kwam het moment dat mijn order werd geraakt en ik afscheid nam van mijn 3 aandelen Salesforce. Voor mijn 3 aandelen kreeg ik $742,50, waarna ik wederom na transactiekosten en valuta omwisselkosten ik € 627,72 terug kreeg.

Uiteindelijk heb ik dus $ 22,50 dollar verdiend (excl transactie en omwisselkosten). Maar in Euro’s was mijn winst uiteindelijk € 29,95 (na aftrek transactiekosten). Wellicht raar om te zien dat mijn winst in Euro’s hoger was dan mijn winst in Dollars, omdat de dollar koers lager staat. Echter telt ook het moment van verkoop mee, omdat er dan de valutawissel ook plaatsvindt tegen de dan geldende valuta koers. Dus ik had nog wat extra mazzel dat ik bij verkoop meer Euro’s kreeg voor de Dollars dan de koers bij aankoop!

Succesverhaal

Maar…. hoe ging het nu verder met het aandeel Salesforce?

Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben op 23 november 2021 heb ik het verloop sinds 16 augustus nog eens nader bekeken. Na 17 augustus is het aandeel niet meer onder de $ 247,50 gekomen. Op 23 september schoot het aandeel de $ 266,- voorbij en zelf het niveau van $ 311,- werd nog bereikt op 9 november 2021. Dus achteraf gezien had ik er meer uit kunnen halen en heeft mijn onervarenheid me doen besluiten om te vroeg te verkopen.
Met een bodem van $ 244,- in de week van mijn verkoop heb ik dus dichtbij de bodem verkocht. Als ik nog 1 of 3 maanden stil was blijven afwachten had ik nog veel mooiere winsten kunnen pakken. Maar goed, achteraf is altijd makkelijker praten.

Terugblikkend op mijn aan- en verkoop

Ik zag een signaal voor een aandeel waarvan ik het bedrijf kennende en de vooruitzichten positief waren. Als beginner was ik nog niet mentaal voorbereid op dalende markten en dus het verliezen van (een deel) mijn inleg. Daarbij had ik voor mezelf niet duidelijk een tijdspanne vastgesteld waarin ik wilde verkopen en vertrouwde ik te veel op alleen een signaal. Maar goed, voor mij was het toch een succesverhaal omdat:

  1. € 29,95 winst in een kleine 3 maanden. Geen rendement waar je van kunt rentenieren, maar op je spaarrekening haal je op € 600,- geen rendement van net geen 5% in 3 maanden.
  2. Ik nam voor mezelf een beslissing wat ik minimaal wilde overhouden en dacht dus uiteindelijk niet alleen maar aan het ideale scenario.
  3. Ik was een beginner, ik was zenuwachtig en ik heb zo meer geleerd over het koersverloop en dat je niet alleen maar op een signaal moet vertrouwen.

 Zo dat was mijn eerste succesverhaal, hopelijk was het leerzaam voor jullie. Voor mij leuk om terug te kijken en leerzaam om te zien wat ik beter kan doen. Hierdoor leren we!

Wil jij ook op de hoogte blijven van beursontwikkelingen en interessante aandelen?

Dan raden wij aan om voor € 1,- eens 30 dagen lang de analyses van Stefan / Syndicaet uit te proberen of anders in ieder geval de gratis beurs nieuwsbrief.

Een voorbeeld van de Premium Markt- en aandelenanalyse is ook in te zien via de website van Syndicaet.

Scroll naar boven