Mijn begin met beleggen, hoe ben ik begonnen?

Allemaal leuk en aardig een site waar je alleen maar informatie geeft, maar ik denk dat het voor veel mensen ook heel interessant kan zijn hoe ik in 2021 ben begonnen. Tijdens het typen van dit artikel merkte ik dat ik al snel aan een lange lap tekst kwam, vandaar dat ik het begin van mijn crypto avontuur in een aparte blog zal zetten.

Hieronder zal ik een verhaal doen over hoe ik voor de zomer ben begonnen, naar welke leerstof ik heb gekeken en hoe ik ben begonnen. In aparte blogs zal ik nog verder wat zaken toelichten. Zoals veel andere mensen leek het me eng om te beginnen omdat je geld kunt verliezen. Het leek mij ook erg omslachtig omdat je van films en sommige oudere nieuwsberichten vaak een beursvloer ziet met schreeuwende en drukke mensen die door elkaar heen rennen.

Waarom wilde ik eigenlijk beleggen?

Mijn doel was voornamelijk om minder zorgen te hebben over de hypotheek op lange termijn en om (hopelijk) wat meer financiële zekerheid te hebben tegen de tijd dat ik met pensioen mag. Zoals iedereen meekrijgt zijn de spaarrentes nog maar net positief of zelfs al 0%, is er veel te doen over de pensioenleeftijd en heb je genoeg verhalen dat de robots straks allemaal mensenwerk over nemen. Nu is dat laatste natuurlijk niet een van mijn redenen om te beleggen, maar zou ik wel graag meer financiële zekerheid willen hebben voor de lange termijn.

In maart kwamen mijn vriendin en ik online een cursus tegen genaamd “Samen starten met Beleggen” van Nowherdays. De cursus was toen nog met een introductieprijs die we aantrekkelijk genoeg vonden dat als we hem samen zouden volgen en de kosten zouden delen we dit een mooie start vonden voor onze introductie in de wereld van beleggen.

We zouden 6 weken toegang hebben tot de cursus Samen starten met beleggen. Het programma is opgedeeld in 4 modules, waarvoor je per module een week de tijd krijgt om deze af te ronden.

Hierin zitten dan video’s met uitleg, PowerPoint slides die je zelf door kunt nemen en ook enkele opdrachten zoals het maken van een Functionele en een Technische Analyse. Bij de cursus hoorde ook een besloten Facebook groep waar je jouw analyses kon laten beoordelen door het team achter de cursus, maar ook andere cursisten konden meekijken en er werd veel op elkaar gereageerd.

Nadat er de eerste 4 weken nieuwe content voor die week was klaargezet in het weekend, had je nog 2 extra weken om alles af te ronden.

Of het inmiddels nog steeds zo is, durf ik niet te zeggen. Wij hebben de cursus toen in april 2021 gevolgd. 

Stel aandelen kopen

In de derde en de vierde week krijg je een ook een vergelijking te zien bij welke broker (de tussenpersoon waar je jouw aandelen of ETF’s aanschaft) je het beste terecht kunt en in week 4 kom je vaak ook in de fase dat je echt een aandeel aanschaft. Een moment dat ook wij de eerste keer erg spannend vonden!

Mijn vriendin wilde als eerste graag een aandeel Disney kopen, ikzelf had interesse in de aandelen Heineken en KPN en allebei waren we ook van plan om een ETF aan te kopen voor S&P500. Dit omdat dit door veel instanties wordt gezien als een van de meest stabiele investeringen met een gemiddeld jaar rendement van ongeveer 10% (bron). Uiteraard geldt ook hier dat dit geen garanties biedt voor de toekomst.
De S&P500 is een aandelenindex van de Verenigde Staten die door zijn brede samenstelling een betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Op andere delen van de site zul je meer informatie vinden over ETF’s, hoe u deze kunt vergelijken en een handige minicursus over ETF’s.
De ETF van de S&P500 van Vanguard kocht ik toen voor € 65,00, de aandelen van KPN kocht ik voor € 2,776 per stuk en de aandelen Heineken waren € 99,00 per stuk.
Inmiddels hebben deze aandelen wisselende resultaten.
Wellicht een leuke onderbreking van dit lange stuk is om nu zelf te kijken of je de huidige koers kunt vinden. Je kunt hier Google voor gebruiken of bijvoorbeeld https://www.beleggen.nl/. Voor lezers die gelijk meer informatie willen hebben zijn Yahoo Finance of Tradingview nuttig voor ook informatie met grafieken.
De eerste dagen kijk je heel zenuwachtig naar je telefoon om te zien hoe je aandelen er voor staan. Ook al zeggen ze dat je het niet moet doen kan ik verklappen dat je het vaak stiekem toch doet. Elke maand leg ik nu een vast bedrag in, wat ik normaal zou sparen. Uiteraard spaar ik nog steeds, maar een deel beleg ik nu in de hoop dat ik meer rendement heb over bijvoorbeeld 10, 15 of 25 jaar.

Aandelen-koersen

Rendement berekenen over X jaar?

Via berekenhet.nl kun je een mooi rekenvoorbeeld vinden hoe veel vermogen je zou kunnen hebben als je een verwacht rendement invult.
Stel dat je begint met € 1000,- inleg en je legt elke maand € 100,- bij gedurende 25 jaar, hoeveel geld heb je dan ingelegd en hoeveel zou je met X rendement hebben behaald? Een snel rekenvoorbeeld is dat je €1000 + € 30.000,- (25 jaar x 12 maanden * € 100,- per maand) inlegt met dit voorbeeld. Totaal dus € 31.000,- 
Stel dat je uitgaat van een jaarlijks rendement van 5% per jaar zou je na 25 jaar uitkomen op € 62.198. Dan is je geld iets meer dan verdubbeld!
Als je de berekening wilt nalezen, kun je deze bekijken via deze berekening.

Maar zoals al een paar gezegd en het zal nog vaker komen: Er zijn geen garanties in de wereld van beleggen en een aantal beleggingen zal tot verlies lijden. Als een bedrijf failliet gaat dit verlies mogelijk zelfs tot 0. Mijn doel is ook niet per sé om heel Nederland of alleen de lezers van deze site aan te zetten tot beleggen, maar om ze zo goed mogelijk te informeren en ervaringen te vertellen. Maar goed, laten we terug gaan naar mijn begin!

Dus ik was begonnen, en nu?

Nu ik was begonnen wilde ik er meer over te weten komen. Toen kwam ik op een punt, wat mij later eigenlijk deed besluiten tot het starten van deze website/blog artikelen. Want welke cursussen zijn er allemaal als vervolg? Waar vind je meer informatie en binnen welke groepen kun je mede enthousiastelingen vinden?

Een van de groepen waar ik terecht kwam was de WhatsNext Community welke onder andere hun eigen Discord kanaal hebben. Ze hebben een deel voor aandelen en een deel voor crypto. Een gedeelte is gratis te gebruiken, maar ze hebben ook een betaald premium gedeelte. De missie van WhatsNext is om het grootste financiële educatieplatform van Nederland worden! Binnen de groep zitten een aantal experts voor Crypto en aandelen.
Een van de experts aangaande de aandelen was Stefan Kneppers, die een eigen strategie heeft ontwikkeld en daar ook een boek over had uitgebracht. Het leek me goed om ook wat te lezen, dus ik bestelde zijn boek Trendtrading, een winnende strategie (Zie ook bij Boeken) gecombineerd met zijn wekelijkse rapport met interessante aandelen.

Een aantal signalen pik ik eruit en daarin volg ik dan zijn signaal om te zien of er wat winst mee te pakken valt. Ik zal aparte blogs maken voor een aantal succesverhalen, lessons learned en natuurlijk ook fouten. Belangrijk om hierbij te zeggen is dat een signaal volgen heel aantrekkelijk is, maar doe altijd je eigen onderzoek! Niemand heeft een glazen bol in de wereld van beleggen en crypto. Door middel van Functionele en Technische analyse kunnen een aantal zaken voorspelt worden door middel van het herkennen van patronen of verwacht nieuws zoals een overname, verkoop of nieuwe productlancering.

Maar onthoud: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt!

Een ander platform wat ik veel gebruik om zaken te leren is Udemy. Udemy is net zoals bijvoorbeeld Coursera een platform waar je online trainingen kunt aanschaffen om te volgen. Voor mijn werk volgde ik al regelmatig een Udemy cursus, omdat je voor een relatief goedkoop bedrag rond de € 20,- vaak een cursus kon volgen. Is het net zo goed als een fysieke cursus van € 2000,- of meer? Dat denk ik niet, maar het voordeel is dat je zelf bepaalt wanneer je het volgt, je zo een relatief goedkope kennismaking hebt met een nieuw onderwerp en je hoeft niet met je partner thuis of je budgethouder op het werk te overleggen ter verantwoording van de kosten (hoop ik!). Als je op Udemy zoekt op het Beleggen en taal Nederlands vind je bijvoorbeeld de volgende cursussen.

Schrik niet als je de kosten ziet. Regelmatig (minimaal drie keer per maand is mijn ervaring) heb je een kennismakingsprijs voor nieuwe aanmeldingen of een “tijdelijke aanbieding”. Veel van de cursussen zijn dan geprijsd tussen de € 15,- en € 25,-. Ik raad aan om een account aan te maken en als de cursussen die je wilt doen op dat moment niet interessant geprijsd zijn, dat je ze dan op je verlanglijst zet en regelmatig te kijkt of er een actie is. Als je ook de Udemy App hebt voor je telefoon, kun je een pushbericht krijgen wanneer er aanbiedingen zijn.

Naast de cursussen die ik gevolgd heb, heb ik me ingeschreven voor een aantal gratis webinars met informatie over beleggen.
Mijn ervaring is dat zo goed als alle gratis webinars een inleiding zijn in hun methode, maar dat de echte geheimen uiteraard bewaard blijven voor hun betaalde cursus die ze op het einde aanbieden. Uiteraard hun goed recht. Als je dus inschrijft voor een gratis webinar weet dat het vooral een lokkertje is en dat deze eindigt met een mooie aanbieding ;).

Verder is het vooral een kwestie van proberen, soms aandelen lang op een favorieten lijst zetten om te zien wat het doet als oefening. Platformen als Etoro en Libertex bieden ook mogelijkheden om een account aan te maken en aandelen te kopen met fictief geld (Monopolygeld zeg maar). Dit noemen ze ook wel papertraden. Zo kun je oefenen, zonder dat je echt geld op het spel zet. Als je wel een beetje het gevoel wilt hebben, maar nog geen echt geld wilt besteden is dat een mooi begin.

Voor nu is dit wel even een mooi einde voor deze blog, uiteraard zal ik deze als me nog zaken te binnen schieten aanvullen en ik zal een aantal overige zaken apart beschrijven.

Scroll naar boven