Hoe zou ik opnieuw beginnen met beleggen met de kennis van nu?

Misschien een vreemde vraag, maar ook al ben je een half jaar bezig dan nog kijk ik soms kritisch terug: hoe had ik bepaalde zaken anders aangepakt?

Zo heb ik een aantal cursussen aangeschaft, heb ik veel Discords bekeken (zowel betaald als onbetaald) en ben ik eigenlijk als een dolle door alle content heen gegaan en met veel zaken aan de gang gegaan.

Als ik terug kon gaan in de tijd naar mezelf als beginner, hoe zou ik het dan aanpakken?

Cursussen:

Allereerst raad ik aan om te starten met de Gratis Content die ik apart heb beschreven.  Maar na de gratis content is het goed om dit aan te vullen met wat diepere content. Ik zal hier verder nog een cursus noemen buiten Udemy die voor een klein start budget ook toegankelijk is:

FXminds biedt voor € 10,- de cursus : De ultieme gids naar winstgevend traden” aan. In iets meer dan een uur legt Enzo Konst van FXminds jou onder andere uit wat er bij komt kijken wat traden inhoudt, wat er bij komt kijken en waarom 90 tot 95% van de nieuwe mensen die de aandelen, crypto of Forex markt betreden veel van hun geld verliest. Het is een toegankelijke Nederlandse cursus voor een vriendelijke prijs.

Boeken:

De twee boeken die ik aanraad staan hierboven. Het boek van Harm is een relatief makkelijke instap in de wereld van beleggen, maar hij geeft denk ik net te weinig handvatten voor het daadwerkelijk kiezen van aandelen. Toch denk ik dat het boek voor de huidige aanschafprijs van € 6,95 (december 2021) een goed beeld geeft over de wereld van beleggen.
Als je meer over beleggen wilt weten, het handelen op trends en het analyseren van patronen in de markt is het boek van Stefan een hele goede aanvulling.
Het boek is te koop voor € 29,95, leest heel makkelijk weg en Stefan behandelt veel voorbeelden met zowel een getekend patroon als met een grafiek uit het verleden van een aandeel waarbij het patroon ook daadwerkelijk uit kwam.

Brokers / Exchanges:

ING / DeGiro

Ik zit bij beide brokers en ik heb met beide goede ervaringen. ING heeft als voordeel dat je ETF’s gratis kunt aanschaffen en aandelen voor relatief lage kosten.
DeGiro heeft een veel groter aanbod en in de kernselectie ETF’s kun je 1x per maand een gratis transactie doen per ETF.

Bij ING betaal je naast transactiekosten wel nog ongeveer € 20 per jaar en je moet een bankrekening hebben bij de ING. Bij DeGiro betaal je geen jaarlijkse kosten (naar mijn weten), maar hier betaal je wel extra voor elke nieuwe beurs (Zoals de AEX en de Nasdaq) waar je aandelen aanschaft en heb je transactiekosten per aandeel.

Wat ik wel vanaf het begin zou scheiden is een lange termijn portfolio bij een exchange en het handelen op aandelen op een andere. Dit geeft meer overzicht.

BuxZero

Wanneer ik heel laagdrempelig en basis zou willen beginnen zou ik ernaast BuxZero gebruiken. Ondanks dat BuxZero een klein aanbod heeft krijg je een gratis aandeel als je je via iemand aanmeldt die ook al bij BuxZero een account heeft. Dit kan een aandeel zijn tussen de € 7,- en € 200,-. Zelf kreeg ik bij begin het aandeel Heineken (± €100,- toen) en toen iemand zich via mijn link aanmeldde kreeg ik het aandeel Blackberry (± €9,- toen).
Dit kan een leuke start zijn.

Mocht je ook BuxZero willen proberen en een gratis aandeel willen bemachtigen kun je gebruik maken van de volgende link: BuxZero gratis aandeel.

Ook ik krijg dan een gratis aandeel, waarmee je deze website ook weer een beetje steunt.

Bitvavo


Ondanks dat veel mensen die actief zijn in de crypto Bitvavo heel beperkt vinden is het denk ik nog steeds de beste optie voor Nederlandse beginners. Vooral in het begin komt er al heel veel op je af en merk je hoe levendig de markt is. Bitvavo biedt veel standaard functionaliteit en is heel overzichtelijk. Mocht je later toch toe zijn aan een uitgebreidere exchange, is Bitvavo ook nog aan te raden om er naast te houden. Zeker met buitenlandse exchanges is het niet mogelijk of (tijdelijk) uitgeschakeld om met iDeal te betalen. Tegen die tijd kun je dan ook Crypto van een exchange naar een ander sturen. Maar dat is iets voor later.

Het minimum order bedrag voor cryptomunten is voor bijna alle munten € 5,-. Enkel voor een nieuwe munten zijn afwijkende minimale afnames. Dus vind je het leuk om een stukje Bitcoin te bezitten, dat kan dus al vanaf € 5,-

Als je je via de volgende link: Bitvavo aanmeldt om crypto te kopen, betaal je de eerste week geen transactiekosten over de eerste € 1.000,- aan crypto die je aanschaft. 
Ook met deze link steun je dan deze website, zonder dat je er zelf iets extra’s voor hoeft te doen.

Kucoin


Ik zou er zeker niet als enige optie beginnen, maar Kucoin biedt vaak veel kleinere munten die nog niet heel bekend zijn. Hierdoor is de kans op meer rendement dan ook groter, maar het risico uiteraard ook. Maar ik spreek uit ervaring dat je soms met een inleg van € 5,- of € 10,- toch makkelijk 14x je inleg kunt behalen. Maar dit is geen garantie uiteraard. Je zult hiervoor wel onderzoek moeten doen. Kucoin biedt een mogelijk om met iDeal crypto’s aan te schaffen. Zelf gebruik ik het om een munt te kopen die gelijk staat aan de Dollar, om daar op geschikte momenten dan weer crypto van te kunnen kopen.

BitcoinMeester


Als alternatief voor Bitvavo zou ik BitcoinMeester voorstellen. Er worden meer munten aangeboden dan op Bitvavo en ook als je munt vastzet op rente te krijgen biedt BitcoinMeester wat voordelen. Daarbij is ook BitcoinMeester vooral heel overzichtelijk. Wel is het goed om te weten dat Bitcoinmeester verschillende prijzen rekent voor aankoop en verkoop.

Scroll naar boven