Stappenplan beleggen

Stappenplan om te beginnen met beleggen

Het blijkt dat veel mensen die willen beginnen met beleggen op zoek zijn naar stappenplannen om te beginnen.
Nu ben ik geen expert die het ideale stappenplan kan delen, maar ik zou willen beschrijven hoe ik vrienden en familie zou laten beginnen als ze het mij zouden vragen. Zoals je wel vaker zal vinden ben ik daarvoor niet bevoegd, dus daarom zal ik ook nooit adviezen geven.

Voornamelijk zal ik ervaringen delen of aangeven welke producten of diensten ik nuttig vind of ik geef een zo breed mogelijk overzicht van wat er aangeboden wordt. Mocht je mijn blog over mijn begin willen lezen, lees dan deze blog.

Regelmatig zullen banken, bedrijven of instanties ook een stappenplannen uit brengen. Een voorbeeld is ook het stappenplan van de consumentenbond.

Een van de personen die zelf een stappenplan heeft uitgebracht, heeft is Harm van Wijk van Beleggen.com. Zijn boek met zijn stappenplan kun je relatief goedkoop aanschaffen voor € 6,95 .

Is het een handleiding die beschrijft welke aandelen je moet kopen? Nee dat niet, maar het laat laagdrempelig zien waar je mee te maken gaat krijgen en het geeft je wat handvatten. Het boek is minder dan 100 pagina’s, dus van de stappenplannen die ik zelf onderzocht heb, is dit wel een van de meest toegankelijke.

Je krijgt daarbij het boek ook als e-book beschikbaar, dus je kunt het ook nog op een computer of e-reader lezen.
Het boek kun je bestellen via deze link . Niet schrikken van de erg drukke website. Zelf heb ik het boek ook gelezen en ik had zeker gewild dat ik het bij mijn start al in mijn bezit had gehad.

Maar goed, hierbij mijn versie van een stappenplan, maar dan vertaald in een paar vragen waarvan ik vind dat je ze aan jezelf moet stellen voordat je begint met beleggen:

 1. Waarom wil je beleggen?
 2. Welke doelen heb je en wanneer wil je ze bereiken?
 3. Wil je het zelf doen?
 4. Wil je je goed voorbereiden vooraf of wil je instappen en het leren terwijl je bezig bent?
 5. Waar liggen mijn interesses om te investeren / beleggen?
 6. Hoeveel geld ben je bereid (virtueel) te verliezen?
 7. Welke strategie kies je?
 8. Ben je mentaal voorbereid op een volatiele markt?
 9. Winst! En wat nu?
 10. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen terwijl je bezig bent?

1) Waarom wil je beleggen?

De eerste vraag die je jezelf naar mijn mening moet stellen is: waarom wil je precies beleggen? Er kunnen meerdere redenen zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • Ter vervanging van het sparen, omdat er nauwelijks tot geen rente meer op wordt gegeven.
 • Het genereren van passief inkomen  naast je salaris.
 • Je hebt persoonlijke interesse in de beurs om je te verdiepen in de beurs.

Het klopt dat de spaarrentes de laatste tijd erg laag of zelfs negatief zijn en dat het dus steeds minder rendabel is om je spaargeld op de bank te laten staan. Beleggen KAN meer opleveren dan sparen, maar dat is natuurlijk geen garantie. Vaak wordt gezegd dat beleggen in de S&P500 index gemiddeld ongeveer 10% per jaar oplevert. Nu is dat natuurlijk niet elk jaar het geval, maar gemiddeld over een groot aantal jaren. 

Maar spaargeld hebben we niet alleen om er rijker van te worden, voor veel mensen is hun spaargeld ook een buffer.

Voor een nieuwe spelcomputer, een aanbetaling van een huis, verbouwingen, als buffer voor een nieuwe wasmachine of een reparatie aan je auto.

Maar beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen als je beslissingen verkeerd uitpakken (daarover later meer). Beleggen betekent niet automatisch geld verdienen.

Terwijl ik deze blog schrijf in december 2021 zitten we al bijna 2 jaar in de coronacrisis, waar de markt reageert op veel nieuwe varianten.

Passief inkomen is een lastige om snel te verwezenlijken. Je kunt door middel van dividend (FAQ over dividend) regelmatig een uitkering krijgen over aandelen of ETF’s. Dit kan per kwartaal, half jaar of per jaar zijn. Maar om hier nou een passief inkomen uit te halen, is best lastig.

Ter illustratie heb ik zelf een ETF gericht op dividend bedrijven in opkomende markten. Per ETF in mijn bezit kreeg ik afgelopen jaar ongeveer € 0,30 (bruto) dividend per halfjaar. De prijs van de ETF schommelt tussen de € 11,50 en € 13,50.

Stel dus dat je 100 stuks van deze ETF hebt, dan kost het je zo’n € 1.250,- aanschaf. Per jaar krijg je dan € 60,- dividend. 
Als je 1000 stuks hebt, zit je op € 600,- per jaar, wat dan overeenkomt met € 50,- per maand. Het is een passief inkomen, maar ik denk niet dat het een inkomen is wat mensen met dit doel in gedachten hebben.

Binnen crypto heb je het staking principe (hier uitgelegd door bijvoorbeeld Start2Bitcoin , Madelon Vos of Allesovercrypto).
Kort samengevat kun je een percentage rente krijgen als je je cryptomunten beschikbaar voor een periode vastzet, een beetje te vergelijken met een spaardeposito. Voor meer informatie verwijs ik naar de hierboven genoemde sites.

Per munt en per exchange/broker (plaats waar je handelt in aandelen, ETF’s of Crypto) kan het staking percentage verschillen. Dit kan variëren van 0,49 % tot soms wel 35 of 43%. Soms kan dit nog wel veel hoger uitvallen, maar dan zit er wat meer risico aan. Beginners raad ik aan daar nog niet aan te beginnen.
Een ander kenmerk van crypto staking is dat als je munt X gebruikt om staking te ontvangen je de rente ook ontvangt in die munt. Maar de waarde van de munt in Euro’s of Dollars kan natuurlijk verschillen. Dus een munt gebruiken die gezakt is in waarde is zelfs met een hoog staking percentage later mogelijk alsnog minder waard.

Een andere manier die vaak wordt genoemd om passief inkomen te genereren, is het laag inkopen en hoog verkopen van aandelen en crypto.Dit wordt ook wel trading genoemd.

Ik zie dit echter niet als passief, omdat je er nog best kort voor op de markt moet zitten als beginner en dat zie ik dus meer als actief inkomen. Als je meer ervaren bent en je alles met automatische orders af kunt, zou het wat meer passief kunnen worden. Maar naar mijn mening hoort dit niet bij passief inkomen.

Persoonlijke interesse is een andere reden waarom je zou kunnen beginnen met beleggen. Misschien ben je wel een groot fan of aanhanger van Apple, Tesla of Beyond Meat. Je kunt een aandeel kopen om deels eigenaar te worden van een bedrijf omdat je er graag in wilt investeren of er geld aan wilt verdienen. Een van de mogelijkheden als aandeelhouder, is dat je je kunt aanmelden voor een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Hier worden dan de cijfers gepresenteerd en kun je vragen stellen aan de directe als aandeelhouder zijnde. Lees hier over mijn bezoek aan de AVA van KPN, om een beeld te krijgen wat een aandeelhoudersvergadering inhoudt.

2) Welke doelen heb je en wanneer wil je ze bereiken?

Als je begint met beleggen heb je een doel. Een paar zaken zijn hierboven al genoemd, maar hierin wil ik het hebben over financiële doelen.

Populaire doelen zijn: eerder met pensioen, meer te besteden hebben na mijn pensioen,  een groter/nieuwer huis, een tweede huis in het buitenland aanschaffen, studie voor de kinderen en zo verder. Er zijn doelen genoeg te vinden. Houd wel rekening dat je beleggingen tijd moet geven. Ik zou rekenen op minimaal 5 tot 10 jaar, maar wellicht is 15, 20 of zelfs 30 jaar realistischer. Via de site berekenhet kun je uitrekenen welke doelbedragen je zou kunnen redden met een X aantal inleg tegen X procent rente.

3) Wil je het zelf doen?

Je kunt zelf beleggen, door alle aankopen en verkopen zelf te doen. Daarnaast heb je ook beleggingsfondsen die voor je beleggen. Hiervoor rekenen ze uiteraard ook kosten, wat weer minder rendement oplevert. Onder andere de ING en ASN Bank bieden beleggingsfondsen.

Waar ikzelf het meeste mee bezig ben en wat een mooie gulden middenweg is voor beginners en niet actieve beleggers zijn ETF’s. Je koopt dan een mandje met een aantal aandelen in een bepaald land, aan een bepaalde index of in een bepaalde sector.

Een aantal voorbeelden van ETF’s zijn:

 • Vanguard FTSE All World ETF
 • iShares CORE S&P 500 UCITS ETF
 • VanEck Vectors TM AEX UCITS ETF
 • SPDR S&P Emerging Markets Dividend ETF

Nu kan ik hier heel uitgebreid uitleggen wat een ETF is (dat zal ik later ook doen in een begrippenlijst), maar dat kunnen anderen veel beter.
Een aanrader is de ETF mini cursus op Youtube van Markets are Everywhere van Jean Paul van Oudheusden.

Mocht je echt in een aantal bedrijven willen investeren, dan kun je ook losse aandelen kopen van alleen een bedrijf. Hier moet je dan wel veel tijd besteden om je erin te verdiepen, waardoor dit zeker voor beginners wat tijdrovend kan zijn.

4) Wil je je vooraf goed voorbereiden of wil je instappen en het leren terwijl je bezig bent?

De volgende vraag waarover je je kan buigen. Binnen een uur kun je een account aanmaken bij BuxZero of DeGiro. Je moet dan wel een ID check door (vanwege checks op witwassen en een scherper controlebeleid op hun klanten), maar na het aanmaken van een account, het uitvoeren van checks en het geld storten via iDEAL, kun je in principe al een aandeel Netflix, Tesla of Apple kopen. In theorie is het niet veel moeilijker dan dat.

Ik zou wel adviseren om je eerst in te lezen, te laten informeren door vrienden, bekenden of familie en dan zou ik daarna beginnen met papertraden. Via het gedeelte Gratis Content vind je al wat tips die je kosteloos kunt proberen. Elders op de site vind je wat cursussen over beleggen (hier) of crypto (hier) en een pagina met wat nuttige boeken.

Wat is papertraden? Kort gezegd: aandelen kopen met monopoliegeld, virtueel geld of hoe je het wilt noemen. Je kunt daarvoor terecht op eToro, Libertex of je kunt je aanmelden voor het RTL Beursspel.

Ik zou beginners willen meegeven niet te snel te willen gaan, omdat de aandelen en crypto prijzen snel kunnen dalen, wanneer er paniek is. Probeer het daarom eerst uit met virtueel geld. Wel kun je evt al accounts aanmaken op DeGiro of BuxZero, maar koop nog niet gelijk alles wat los en vast zit.

5) Waar liggen mijn interesses om te investeren / beleggen?

Waarin wil je beleggen? Wil je koste wat kost geld verdienen voor je pensioen? Wil je gewoon graag een stuk van Apple bezitten of wil je bedrijven steunen?

Als je graag alle Apple producten in huis hebt en helemaal gek bent van het bedrijf, is het niet gek om een of meerdere aandelen Apple te kopen. Als je meer waarde-aandelen zoekt, kun je een aandeel Shell aanschaffen, die dividend uitkeert. Hierdoor krijg je dan een of meerdere keren per jaar een stukje winst uitgekeerd (bij goede cijfers). Een andere markt zijn groeiaandelen, dus bedrijven die nu nog redelijk klein zijn, maar op termijn flink kunnen groeien. Netflix was ooit zo’n groei aandeel. Zo kon je eind december 2011 een aandeel Netflix kopen voor $ 9,90, in december 2016 $ 123,80 en in december 2021 is het aandeel de $600,- grens gepasseerd.

Daarbij kun je je ook in een ETF verdiepen die aandelen verzamelt voor bijvoorbeeld een duurzamere wereld of voor het klimaatakkoord. Bijvoorbeeld de iShares S&P 500 Paris Climate UCITS ETF.

Dit werd weer een iets langere blog, dan ik had voorzien dus ik zal stappen 6 t/m 10 op een nieuwe pagina beschrijven genaamd Stappen plan voor beleggen (deel 2)

Lees ook eens een van onze andere blogs:

Stappenplan beleggen

Stappenplan beleggen deel 2

Hoe zou ik vrienden en bekende adviseren te beginnen met beleggen?​

financial, crisis, loss-6806364.jpg

Hoe zou ik opnieuw beginnen?​

Stel dat ik morgen opnieuw zou kunnen beginnen met beleggen, wat zou ik anders doen dan hoe mijn start was?

Stel aandelen kopen

Mijn begin

Hoe ben ik zelf begonnen? Welke informatie gebruikte ik en welke keuzes maakte ik?

Salesforce-logo

Succes verhaal 1: Salesforce

Mijn eerste aandeel dat ik kocht op basis van een trade signaal, hoe verliep dat?​

AVA-KPN-Stemkaart

AVA KPN

Mijn bezoek aan de aandeelhoudersvergadering van KPN. Wat wordt er allemaal besproken op een AVA.

Gratis informatie

Gratis informatie

Hier verzamel ik informatie die online te raadplegen is en die je gratis kunt gebruiken.

Scroll naar boven