Review van de Bitcoin Masterclass van Start2Bitcoin

Nadat we eerder al een interview hebben gehouden met Levi Haegebaert, gaan we nu zijn Bitcoin Masterclass eens aan een review onderwerpen. Zoals ook in het interview is te lezen, is Levi oprichter van de grootste bitcoincommunity van België.

Hij is daarnaast schrijver van het boek “Bitcoin voor beginners” . Voor meer informatie over Levi raden we zeker aan om het interview te lezen.

Interview-Levi-Haegebaert

De Bitcoin Masterclass

Wat ons bij het volgen van deze cursus al direct opviel is dat deze anders is ingestoken dan veel andere formats van concurrenten. Deze zijn vooral gericht op “Rijk worden met crypto”, “Crypto trading”, “Day traden”, ‘swing traden” of “financieel onafhankelijk worden met crypto”. 

Het hangt vooral af van jouw doelen en redenen voor de aanschaf van een cursus of deze cursus precies is wat je zoekt. Als je vooral snel geld wilt verdienen en hoge risico’s wilt nemen door grof te investeren, is dit wellicht niet de cursus die je zoekt. Maar wanneer je wilt weten hoe Bitcoin is ontstaan, hoe het werkt en waarom je erin zou moeten investeren, denken we dat deze cursus zeker een goed begin is. Levi gaat alle onderwerpen rustig af en geeft ook praktische tips. Hieronder vind je een filmpje om een beeld te vormen van de cursus.

Korte inleiding over de Bitcoin Masterclass. (Let op, de eerste 5 seconden is er nog geen geluid).

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

De opbouw van de cursus

De cursus is opgebouwd uit 9 lessen met daaronder een aantal subonderwerpen. De eerste 7 lessen zijn redelijk uitgebreid en duren over het algemeen zo’n 45-60 minuten per les inclusief een laatste video als samenvatting en een test achteraf.
De laatste 2 lessen bevatten vooral praktische video’s over hoe je iets moet doen en een aantal Q&A onderwerpen.

Les 1: Alles wat je moet weten over geld.
Les 2: Wat is Bitcoin?
Les 3: Hoe werkt Bitcoin?
Les 4: Waarom investeren in Bitcoin?
Les 5: Altcoins en tips voor je gaat investeren.
Les 6: Investeringsstrategieën en belastingen.
Les 7: Praktische tips en security.
Les 8: Bitcoin Onboarding.
Les 9: Q&A

We zullen niet elke les helemaal van begin tot eind gaan toelichten, dan is er niets meer te ontdekken als je zelf de cursus wilt gaan volgen. 
Op zijn site geeft Levi zelf ook een toelichting over wat hij allemaal behandelt in de Bitcoin Masterclass.

Onze ervaringen tijdens de cursus

Toen wij zelf de cursus volgden, viel ons op dat deze goed is opgebouwd en dat hij het eerste hoofdstuk ook gebruikt om wat uitleg te geven over de herkomst van geld en de evolutie van betaalmethodes. Ondanks dat veel informatie ons bekend was, gaf het wel een compleet beeld en kwam er zeker nog wel een nieuw feitje boven water. Levi vertelt toegankelijk en luchtig en je kunt er prima naar luisteren. Ook tijdens het koken bijvoorbeeld, zeggen we uit ervaring.

Maar zeker de lessen 2 en 3 hebben we zeer aandachtig beluisterd. Er is veel geschreven over Bitcoin, maar er wordt weinig in begrijpelijk Nederlands en op toegankelijke wijze uitgelegd hoe het is ontstaan, wat de eigenschappen zijn en waarvoor het gebruikt kan worden. Er wordt over de functionaliteit gesproken, maar ook over de techniek.

Wist je als lezer bijvoorbeeld hoe Bitcoin mining werkt en wat Forks en Lightning zijn? Na de lessen 2 en 3 weet je het in ieder geval wel!

De vierde les gaat over een vraag die vaak in de media verschijnt.

“Waarom moet je nu investeren in Bitcoin? “

De termen piramidespel, oplichting en het “feit” dat het vooral door criminelen wordt gebruikt komen dan vaak voorbij. In deze les worden onder stil gestaan bij modellen die de prijs van Bitcoin proberen te voorspellen en staat Levi stil bij een aantal mythes en feiten over Bitcoin.

Altcoins

Bijna iedereen die voor het eerst over crypto heeft gehoord denkt vooral aan Bitcoin. Maar wist je dat er duizenden andere soorten munten zijn? Tegenwoordig zijn sommige projecten zo groot dat ze worden genoemd als shirtsponsor van FC Barcelona en rijden er in Amsterdam trams rond die reclame maken voor een munt met de afbeelding van een hond die eruit ziet als een Viking. Levi behandelt in deze les in hoe je de goede van de slechte altcoins (kort van alternative coins, alle crypto behalve Bitcoin) kunt onderscheiden, hoe je er onderzoek naar kunt doen en hij vertelt over zijn eigen keuzes in cryptomunten.

Investeringsstrategieën en belastingen

Zoals ik ook wel eens op mijn blog beschrijf, heb je veel verschillende soorten strategieën om Bitcoin te kopen en verkopen. Wil je actief gaan handelen, wil je vasthouden voor de lange termijn of wil je elke maand voor bijvoorbeeld € 10,- bijkopen? Daarbij legt hij in deze lessen uit hoe je rente kunt krijgen op je crypto, ook wel staking genoemd. Hier heeft Levi ook zelf een blog over geschreven, Staking: verdien interesten op je crypto. Hoe werkt het?

Daarnaast snijdt hij een onderwerp aan, dat je zeker niet moet vergeten. Voor Nederlanders is het goed om te weten dat wat Levi behandelt niet voor ons geldt. In België zijn er andere regels over het investeren en handelen in crypto. Voor Nederlanders raad ik altijd aan om te kijken op de site van de Belastingdienst . Wanneer je de aangifte wilt gaan invullen en je weet niet zeker over welke investeringen je moet aangeven, raad ik aan om contact op te nemen met de belastingdienst of met een fiscaal adviseur.

Praktische tips

Bitcoin en andere crypto zijn tegenwoordig heel makkelijk aan te schaffen en te versturen. Dit is een groot voordeel, maar dit brengt ook een risico met zich mee.
Veel criminelen proberen door middel van phishing jouw logingegevens of jouw private keys te bemachtigen, waarna zij toegang hebben tot jouw crypto en deze ook naar hun eigen wallet kunnen versturen. Levi geeft een aantal opties hoe je de veiligheid kan verbeteren en als je zijn starterspakket aanschaft, krijg je er ook een hardware wallet bij, zodat je jouw crypto nog veiliger kunt bewaren.

Levi Haegebaert

Bitcoin onboarding

In de laatste lessen neemt Levi je stap voor stap mee in 3 onderwerpen:

  1. Hoe je rentes kunt krijgen door middel van BlockFi,
  2. Hoe je Bitcoin koopt via Bitvavo 
  3. Hoe je de Dollar Cost Average methode kunt automatiseren

Ons oordeel

Allereerst vonden wij het erg leuke cursus om te volgen en hebben ook wij er zeker wat van opgestoken. Over sommige onderwerpen hebben we vaker iets gehoord, maar deze cursus bood ons net dat stukje extra informatie of kon een vermoeden bevestigen. Voor ons gevoel is de cursus ook logisch opgebouwd en goed te begrijpen door beginners.

Met een prijs van € 375,- is de cursus niet voor alle beginners even interessant, maar wij vinden hem zeker goed van kwaliteit. Vooral als je op zoek bent naar een cursus die je van nul meeneemt en wanneer je ook echt Bitcoin wilt begrijpen, kan dit een hele nuttige cursus voor je zijn.

Daarbij krijg je ook het boek “Bitcoin voor beginners“, een hardware wallet en een extraatje waar je achter komt, zodra je het toegezonden pakket open maakt.

Ook op Trustpilot kun je wat gedeelde ervaringen vinden over de cursus.

Dit is onze eerste review, dus we zijn nog een beetje zoekende naar een ideaal format. Feedback is altijd welkom via ons Contactformulier.
Ook aanbevelingen of een vraag om een bepaalde cursus te reviewen zijn altijd welkom!

Wil je meer weten over de producten van Levi en Start2Bitcoin?

Volg Levi op zijn Social Media accounts, bestel zijn boek bij Bol.com of bestel de Bitcoin Masterclass!

Bitcoin-Masterclass-Start2Bitcoin
Ga naar Start2Bitcoin om de Bitcoin Masterclass aan te schaffen
Bitcoin-voor-Beginners-boek
Koop het boek van Levi Haegebaert via Bol.com
Scroll naar boven