Mijn bezoek aan de AVA van Ajax op 11-11-2023

Ajax AVA 2023

De algemene vergadering van aandeelhouders van AFC Ajax in de Johan Cruijff ArenA

Op vrijdag 11 november 2022 vond in de Johan Cruijff ArenA de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (kortgezegd AVA) plaats. Nadat ik eerder al een blog schreven over ons bezoek aan KPN, doe ik nu verslag van ons “dagje Amsterdam”.
Om 14:00 zou de AVA beginnen, dus ik vertrok tijdig met de auto om niets te hoeven missen. Vorig jaar was ik al eens geweest toen de vergadering in het supportershome werd gehouden, maar deze keer mocht ik me bovenin de ArenA melden. Er wordt door Ajax goed voor de bezoekende aandeelhouders gezorgd. Vooraf worden er drankjes geschonken en krijgt iedere aanwezige aandeelhouder een hardcover van het jaarverslag uitgereikt.
Het jaarverslag is vooraf ook financieel te downloaden via de website van Ajax.

Hetzelfde geldt uiteraard voor de agenda van de aandeelhoudersvergadering. De inhoud van de vergadering komt hieronder aan bod, maar ook nu werd de vergadering afgesloten met een borrel met hapjes, krijg je als je met auto bent gekomen een uitrijkaart voor de parkeergarage en krijg je een “goodie”.

Dit keer was dat een herbruikbare waterfles van aluminium. Uiteraard met Ajax logo.

Ajax Jaarverslag 2022
Het hardcopy jaarverslag dat wordt verstrekt vooraf

De vergadering

Vooraf is de agenda dus al bekend en voor een aantal punten dien je al vooraf online je stemmen door te geven. Een aantal agendapunten wordt als echte stemming behandeld, maar er zitten ook adviserende stemmingspunten tussen. Daarbij is de uitkomst dus niet bindend, maar dient alleen als advies.

De eerste twee punten (na de opening) die op de agenda stonden waren het bestuursverslag en de jaarrekening over het afgelopen seizoen. Het boekjaar geldt voor Ajax van 1 juli t/m 30 juni. Zo worden dus transfers die later afgehandeld zijn, zoals in dit geval de record transfer van Antony, niet meegenomen in afgelopen seizoen. Deze komen terug in het boekjaar 2022/2023. De toelichting werd gegeven door Edwin van der Sar (algemeen directeur en Directievoorzitter), Susan Lenderink (financieel directeur) en Menno Geelen (commercieel directeur).

Mocht je nou denken, huh Edwin van der Sar? Ja het kan kloppen dat je die naam herkent, dit betreft inderdaad de oud doelman van onder andere Ajax, Manchester United en het Nederlands Elftal.

Tijdens het bespreken van het jaarverslag kwam de naam van een oud directeur ook veel voorbij. Afgelopen jaar moest Marc Overmars aftreden als voetbaldirecteur wegens grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft de afgelopen jaren veel invloed gehad op zowel transfers als op onderhandelingen met de selectiespelers. Omdat hij nog niet een op een was vervangen, kwamen er op de AVA vragen over de vervanging op korte termijn.

De RvC antwoordde dat de club geen haast heeft met het aanstellen van een definitieve vervanger. De functie wordt nu ingevuld door twee andere personen, maar niet op directieniveau. Daarop kwam de vraag of Danny Blind een kandidaat is als directielid. Blind is oud speler, trainer en directeur en was op het WK nog assistent van Louis van Gaal. Na het WK keert Danny Blind (mogelijk) terug als lid van de Raad van Commissarissen, maar een plek in de directie zou niet aan de orde zijn. Voor een uitgebreider verslag over dit punt raad ik aan op dit artikel van het AD te lezen.

 

Directie en RvC Ajax
De directie en RvC leden van Ajax zitten klaar voor de vergadering

Dividend en decharge

Het eerstvolgend punt ging over het uitkeren van dividend. Ajax had afgelopen seizoen een verlies van € 24,3 miljoen, dus het was niet gerechtvaardigd om dan dividend uit te keren. Daarna volgde de decharge van de directie.
De directie wordt dan ontlast van verantwoordelijkheid over het afgelopen boekjaar als deze naar tevredenheid is vervuld.

Samen met de volgende punten is dit eigenlijk een formaliteit. Eigenlijk krijgen de directie en de Raad van Commissarissen eigenlijk altijd wel de decharge.
Dit keer wordt er wel nog een wisseling plaats binnen de RvC en werd er een nieuwe directeur aangesteld.
Cees van Oevelen verving Ernst Ligthart als lid van de RvC en Maurits Hendriks (oud directeur NOC-NSF en chef de mission bij de Olympische Spelen van 2012, 2014 en 2016) werd benoemd tot Chief Sports Officer (CSO). In deze functie wordt Hendriks geacht het topsportklimaat verder uit de bouwen binnen de Amsterdamse club.

De machtiging tot inkoop van eigen aandelen is ook een standaard punt, waar in praktijk (in ieder geval bij Ajax) zelden gebruik van wordt gemaakt.

Conclusie

Ik heb weer een leuke en nuttige vergadering gehad, maar goed dat komt ook deels doordat ik supporter ben van Ajax. Daarnaast vind ik het interessant om te zien wat er gebeurt op een aandeelhoudersvergadering en moedig ik iedereen aan om dit minimaal een keer te doen voor een bedrijf waar je aandelen van bezit.

Wil je meer lezen van andere bronnen die andere onderwerpen behandelden over deze AVA? Kijk dan eens bij Ajax zelf, Ajax Showtime of Ajaxlife.

 

Scroll naar boven