Interview met belegger Henk

Nadat we al eens eerder in gesprek zijn geweest met crypto belegger Lisa, kunnen we nu het interview plaatsen met belegger Henk.
Onder andere binnen de Moneytalks community van Madelon Vos is Henk een bekende en enthousiasteling in het beurskanaal.

Henk draait al even mee in de wereld van beleggen, dus kan hij er veel over vertellen. Hoe lang hij al meedraait en waarom hij belegt?

Lees snel verder en je zal het te weten komen!

Belegger-Henk

Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om beleggen/investeren?

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in een finance omgeving. Ik ben ooit begonnen in de tijd dat  een spaardeposito nog 9% rente per maand opleverde. Daarna kwam ik aanraking met beleggingsfondsen, vergelijkbaar met de hedendaagse ETF’s. Sinds 2000 ben ik de correspondent voor het bedrijfsaandelenplan waarmee werknemers aandelen kunnen aankopen. Vervolgens ben ik begonnen met het kopen van individuele aandelen en sinds 2020 ben ik ook in crypto gestapt, nadat ik dat lange tijd wel intensief had gevolgd naast de aandelen.

Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met beleggen en hoe jouw start was?

Ik ben ooit met aandelen begonnen via een defensief aandelenfonds, als vervolg op het bank sparen (toen je nog rente ontving). Dit heb ik langzaam uitgebreid met fondsen met een hoger risicoprofiel. Het was even wennen aan de koersschommelingen met name wanneer het een daling betrof. Wat dat betreft is er nog niets veranderd, maar op termijn komt het weer goed is de ervaring.

Wat zijn jouw doelen met beleggen? Wil je eerder stoppen met werken, zie je het als een alternatief voor sparen of wat nog meer?

Mijn doel is het maken van rendement, maar daarnaast is het ook een hobby geworden. Ik vind het heel interessant om alles er omheen te volgen. Het is zeker een alternatief voor sparen gezien de rente percentages van de afgelopen jaren. De pensioenleeftijd wordt steeds hoger, wellicht komt het tegen die tijd van pas . Ik heb geen doelbedrag voor ogen, je kunt de markt namelijk niet timen.

Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende investeerder, hoe zou je anders beginnen?

Een punt van aandacht als je begint is: het besluit om verlies te nemen op een verliesgevende positie. Je kan op een bepaald moment beter je verlies nemen en het investeren in een ander aandeel dat stijgt, dan dat je jaren moet wachten tot je aandeel weer break-even staat. Het verlies nemen was in het begin tegen mijn principe en ik blijf het een lastig besluit vinden.

Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger/investeerder?

Ik zou mezelf omschrijven als lange termijn investeerder, maar daarnaast ben ik ook bezig met traden. Dit is voor mij afhankelijk van het sentiment, zoals bijvoorbeeld in het jaar 2021 waarin de koersen bijna in een rechte lijn omhoog gingen. Bij veel volatiliteit (zie de afbeelding hieronder) is traden weer heel aantrekkelijk. Mijn voorkeur gaat uit naar groeiaandelen maar met een evenwichtige verdeling binnen mijn portfolio. Groei aandelen betalen weinig of geen dividend, dus daarom is het altijd mooi meegenomen als ik weer een dividend bijschrijving ontvang van een van de andere aandelen.

Hoeveel tijd en aandacht heb je besteed voordat je de beslissing nam om te beginnen met beleggen?


Zoals ik eerder toelichtte heb ik het niveau steeds verder opgeschroefd. Als correspondent voor het bedrijfsaandelenplan ervaar ik regelmatig dat men met te weinig voorkennis wil instappen. Probeer voordat je investeert altijd zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf / fonds /ETF waarin je wil beleggen en beleg niet in zaken waar je niets vanaf weet.

Is er een succesverhaal wat je met ons wilt delen of juist een dure fout die je wilt delen waarvoor je beginners wilt behoeden?

Probeer te voorkomen dat je aandelen bijkoopt in een dalende een trend en dat die nieuwe aandelen vervolgens weer verder dalen. Je kunt dan beter investeren in andere aandelen.

Welke tips zou je aan beginners willen meegeven?

Neem op tijd je verlies, ook al weet ik dat het een lastig besluit is. Het maakt niet uit met welk aandeel je het verlies gaat terugverdienen, maar probeer te begrijpen dat een aandeel dat 50% is gedaald vanaf dat punt weer 100% moet stijgen om op de oorspronkelijke koers terug te komen. Er is vaak ook een reden waarom een aandeel sterk is gedaald en daardoor is het niet een garantie dat het aandeel zomaar weer zal terugkeren naar de oorspronkelijke koers.

Hoe wil jij je verder nog ontwikkelen op het gebied van beleggen en crypto en welke stappen denk je hiervoor te nemen

Technische-Analyse

Ik vind technische analyse heel interessant en ik volg vele analisten. Het komt van pas bij aandelen en crypto, maar het is zeker een vak apart. Als ik meer tijd heb wil ik een cursus doen zodat ik het zelf kan opzetten en toepassen.

Wat is jouw gouden vondst in jouw avontuur van het beleggen waar je veel aan hebt gehad?

In het algemeen: stap met kleine aantallen tegelijk in, dan kan je altijd nog corrigeren als de koers daalt of stijgt. Je kunt de markt niet timen.

Welke bezwaren had je voordat je begon met beleggen / crypto en hoe kijk je hierop terug?

Vanuit de aandelen was de uitbreiding naar crypto een grote stap voor mij. Bij aandelen is sprake van een fysiek bedrijf en een product waar winst mee gemaakt wordt. Ik heb lange tijd naast de aandelen crypto gevolgd en ontdekte toen dat ook virtuele munten een usecase hebben. Achteraf gezien kijk ik hier met een goed gevoel op terug, maar investeer niet in zaken die je niet kent!

Weet jij bijvoorbeeld wat de usecase van Bitcoin is? Lees dan de whitepaper van Bitcoin.

Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?

Een goede spreiding is altijd belangrijk, dus lijkt mij de volgende verdeling een goed idee: € 100,- in aandelen, € 50,- in ETF’s en  € 100,- in Crypto. Het hangt er wel van af wat de kennis van de persoon is, hoeveel tijd die persoon er aan wil besteden en wat het doel is.  Ik ga er vanuit dat meer vrijheid verkrijgen de doelstelling is. Indien je agressief wilt beleggen/ investeren zou ik  100% BTC bijkopen door middel van DCA.

Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?

Haha, ja dat is ook een manier van beleggen. Dat was een broodje kip teriyaki.

Wil jij nou ook eens meepraten in de Moneytalks Discord, met onder andere Henk? Klik op de afbeelding hiernaast en probeer de eerste 7 dagen voor maar € 1,-.

Let op, dit abonnement verlengt zich wel automatisch tot een maandabonnement, dus houdt hier rekening mee.

 

Scroll naar boven