Interview met crypto investeerder Jurgen Claassens

We spreken deze week weer met een nieuwe crypto investeerder die werkzaam is bij een bedrijf dat alles over crypto weet (en heet!)

Na jarenlang bij een groot corporate bedrijf te hebben gewerkt besloot hij het leven radicaal om te gooien. Hij nam ontslag, verkocht zijn huis en ging met zijn camper de wereld rond!
Werken doet hij locatie onafhankelijk, waarbij hij wordt ingehuurd als Managing Director, management consultant of kun je je als ondernemer door hem laten coachen.

Jurgen Claessens

Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om beleggen/investeren?

Ik investeer met name in crypto, in NFT’s en in indexfondsen (ETF’s). Mijn crypto portfolio bestaat voornamelijk uit layer 1-crypto’s waar ik niet veel actief mee handel en uit wat kleinere projecten waar ik actiever mee bezig ben. De NFT’s zijn vooral een hobby en vind ik leuk om te steunen. De indexfondsen zijn meer om op langere termijn een stabiel rendement uit te halen.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit als je bezig bent met aandelen? Zodra je opstaat, scan je dan gelijk het nieuws en de koersen?

Elke dag spendeer ik denk ik zo’n 2 uur aan het volgen van de koersen en de projecten waar ik in zit. Dat doe ik meestal aan het begin van de dag, maar vaak ook door de dag heen. Dit is sterk afhankelijk van mijn werkritme en de dagindeling.

Waar kunnen beginners je (mogelijk) van kennen of waar kunnen ze meer over jou vinden?

De echte puristen kennen mij wellicht vanuit mijn rol als Managing Director of CEO binnen AllesOverCrypto. Wij zijn marktleider op het gebied van crypto signalen en educatie in de Benelux. Wij helpen duizenden crypto-enthousiastelingen op een laagdrempelige manier aan informatie en tools om hun eigen succes in de crypto-wereld te kunnen behalen.

Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met beleggen en hoe jouw start was?

Voordat ik in crypto begon, heb ik een leuk deel van mijn spaargeld in indexfondsen gestopt. Dat leek destijds een laagdrempelige manier om van mijn spaargeld wat meer te kunnen maken. Ik heb destijds veel informatie opgezocht over de FIRE-beweging en heb later de switch gemaakt naar crypto om wat meer risico te lopen met een klein deel van mijn vermogen. Meer risico, meer rendement. Daarnaast hou ik enorm van de hele energie die gonst in de crypto-wereld.

Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende belegger, hoe zou je anders beginnen?

Mijn grootste valkuil is geweest dat ik me door emotie heb laten leiden. De tip die ik veel eerder had willen krijgen is dan:

‘When in doubt, zoom out’

Focus je vooral op het grote geheel en blijf kalm.

Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger?

Zowel een belegger voor de korte termijn als voor de lange termijn.
80 tot 90% van mijn portfolio is echt voor de lange termijn. Passief, steady en weinig risico.

De rest is juist actief, vol met risico en vooral heel erg leuk om te doen. Dat saldo vliegt dan ook heen en weer, dus dat is wel iets waar ik rekening mee houd. Zelf beschouw ik dat gedeelte van mijn portfolio als volledig verloren, waardoor het in de praktijk nooit ongunstig uitpakt.

Jurgen Claessens Allesovercrypto

Hoeveel tijd en aandacht heb je besteed voordat je de beslissing nam om te beginnen met beleggen?

Zelf ben ik echt weken bezig geweest met uit alle hoeken en gaten informatie te verzamelen, voordat ik echt de stap heb gezet. Dat is ook de drijfveer achter AllesOverCrypto: het bundelen en filteren van de miljoenen pagina’s en filmpjes aan informatie, tot een behapbaar en begrijpelijk iets.

Welke algemene tips zou je aan beginners willen meegeven?

De belangrijkste tip is en blijft: investeer alleen geld waarvan je bereid bent het volledig te verliezen.

Dat klinkt voor veel mensen misschien logisch of overbodig, maar het aantal mensen wat in enorme schulden en problemen terecht zijn gekomen die zich hier niet aan houden, is enorm groot.

Over welk kanaal, boek of andere cursus over beleggen of crypto ben je zelf heel enthousiast en is een “must read”?

Mijn must read is wellicht niet direct gekoppeld aan de financiële instrumenten, maar zit veel meer op mindset.

The Subtle Art of Not Giving A Fuck is een boek van Mark Manson en is mijn favoriete boek op mindset-vlak. Heel erg globaal is de sterkste passage uit dat boek dat het er niet om gaat hoe graag je een einddoel wilt bereiken, maar dat het er om gaat tot in hoeverre je bereid bent om de pijn te lijden om dat doel ook daadwerkelijk te behalen.

Wat is de grootste mythe rondom beleggen waar je mee te maken hebt (gehad)?

btc, bitcoin, cryptocurrency-5019625.jpg

Crypto = dood. Ik heb dit zo ongelooflijk vaak voorbij horen komen en elke keer zijn mensen weer verbaasd als dat toch niet zo blijkt te zijn. Crypto kent ook gewoon marktcyclussen. Soms keldert de hele boel om later weer uit het dal op te staan. Dan piekt het weer en keert de trend weer om. Dat gebeurt bij crypto, bij aandelen, bij indexfondsen, bij hypotheekrentes, bij alles. Crypto is meer levend dan ooit. Iets wat minder waard is, is niet dood. Net als dat iets wat veel waard is niet per definitie levend is.

Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?

Dat kan ik helaas niet beantwoorden, omdat er te veel variabelen zijn om rekening mee te houden.
Leeftijd, dromen, risicoprofiel, afhankelijkheden van de markt, et cetera.

Zelf zou ik mijn huidige portfolio aanhouden. Dus 80% naar ETF, 15% naar layer-1 crypto en 5% naar zeer hoge crypto risicoprojecten met de hoop daar een klapper te maken.

Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?

Pikante kip met koolsla.

AllesOverCrypto biedt een aantal diensten aan op het gebied van crypto. Zo bieden ze een portfolio aan met coins waarvan zij denken dat deze de meeste potentie hebben om te groeien en kun je lid worden van Money Mastery. Daarin zit een lidmaatschap van hun Discord voor een jaar, inclusief diverse livestreams.
Daarnaast krijg je daarmee toegang tot hun Crypto Masterclass.  Hiermee leren ze beginners alles over crypto.

Scroll naar boven