Stappenplan Beleggen deel 2

Deel 2 is het vervolg van Stappenplan beleggen deel 1. Heb je die nog niet gelezen dan raad ik aan om daar te beginnen. Mocht je mijn blog over mijn begin willen lezen, lees dan deze blogIn deel 1 was ik begonnen met de eerste vijf stappen van mijn versie van een stappenplan, hieronder zal ik verder gaan met stappen 6 t/m 10.

Het volledige stappenplan is als volgt:

1) Waarom wil je beleggen?
2) Welke doelen heb je en wanneer wil je ze bereiken?
3) Wil je het zelf doen?
4) Wil je je goed voorbereiden vooraf of wil je instappen en het leren terwijl je bezig bent?
5) Waar liggen mijn interesses om te investeren / beleggen?
6) Hoeveel geld ben je bereid (virtueel) te verliezen?
7) Welke strategie kies je?
8) Ben je mentaal voorbereid op een volatiele markt?
9) Winst! En wat nu?
10) Hoe blijf je jezelf ontwikkelen terwijl je bezig bent?

 

6) Hoeveel geld ben je bereid (virtueel) te verliezen?

Geld verliezen? Maar daarom begin ik toch niet met beleggen? Dat levert toch geld op?

In goede tijden wel, maar er zijn ook tijden dat de prijs van een aandeel zakt of een gedeelte of zelfs de hele markt een vrije val maakt.

In februari en maart 2020 vond een beurscrash plaats, waarvan de meesten van ons wel de
oorzaak kunnen raden: Corona, Covid-19. Binck bank schreef onder andere een
blog op 24 maart 2020. Grote indexen en beurzen verliezen in een maand soms wel 30 tot 35% van hun waarde. Dus elke €1000 die je daarin had geïnvesteerd, was nog maar 666 tot 700 dollar waard. Ben je bereid 30% of meer te verliezen van wat je investeert?

Mijn advies is om alleen te investeren met geld dat je niet binnen minimaal 5 of 10 jaar nodig hebt. Neem er bij voorkeur ook afscheid van. Ga er bij voorbaat vanuit dat je alles kunt verliezen, dan vallen straks kleine crashes mee. Natuurlijk hoef je er niet van uit te gaan dat je alles verliest, maar houd rekening met het scenario.

Stel nu dat je over 5 jaar een huis wilt kopen en je investeert heel enthousiast je gehele spaargeld van €10.000,-. Dan gaat opeens je auto kapot,
je raakt je baan kwijt of je wasmachine, laptop of televisie moet worden vervangen? Dan is er kans dat je “onder water” oftewel op verlies staat en jouw €10.000,- nog maar €5.000,- waard is. Of je staat in de winst, maar je wilt het liever niet nu al verkopen.

Houdt daarom altijd een buffer aan! Het Nibud heeft hiervoor de bufferberekenaar om een inschatting te maken van hoeveel geld je apart moet houden voor onvoorziene gebeurtenissen.

7) Welke strategie kies je?

Er zijn meerdere manier om te beleggen, ik zal een paar voorbeelden noemen.


DCA /Dollar Cost Averaging

Je koopt elke maand voor bedrag X aandelen/ crypto of ETF’s. Je houdt geen rekening met de prijs, maar je koopt bijvoorbeeld elke maand voor € 100,- een bepaald aandeel. Staat het aandeel die maand op € 10,- dan kun je 10 stuks kopen. Wanneer het aandeel op € 20,- staat, kun je er maar 5 aanschaffen en bij een
prijs van € 15,- kun je er 6 kopen en houd je € 10,- over.

Deze strategie geeft veel rust, omdat je de markt niet dagelijks hoeft te volgen. Zet een reminder in je telefoon of agenda voor elke 2e maandag van de maand of
elke dinsdag na de lunch.


HODL / HOLD On for Dear Life

Het is meer een mindset om niet in paniek te raken als de beurzen in crisis modus gaan.

Dus meer een strategie om niet in paniek alles te verkopen om daar toch nog ‘iets’ te
hebben. Lean back, doe rustig aan en als je genoeg vertrouwen hebt in het aandeel of de cryptomunt, moet dit later weer goed komen.

Swing Traden of Trend Traden

Een aantal cursusaanbieders zullen het niet eens zijn dat ik deze onder 1 noemer plaats, maar voor mij komt het voor beginners op hetzelfde neer. Je koopt een aantal aandelen voor een lage prijs, om deze binnen een termijn van maximaal een jaar te verkopen met winst.

Dit is geen termijn die in beton is gegoten. Idealiter doe je dit binnen een periode van enkele weken.

Stel dat het aandeel Ahold Delhaize vorige week nog op €30,- stond en de aandelen nu worden verhandeld voor €25,-. Dan scheelt het “maar” € 5,-, maar dit is wel 16,67% van de vorige prijs. Je besluit om 4 aandelen Ahold Delhaize te kopen voor €100,-.|

Een maand later draait het bedrijf weer beter en stijgt het aandeel terug naar de € 30,-.

Als je dan besluit om alle 4 de aandelen te verkopen krijg je er € 120,- voor terug en heb je een winst van € 20,-. Een rendement van 20%.

Overige vormen die ik niet aanraad voor beginners

Ik zal kort een paar andere opties noemen, waar beginners naar mijn inzicht ver weg van moeten blijven.


Met hefbomen handelen
.
Je kunt een hefboom transactie aangaan waarbij jouw transactie dan zo veel sneller reageert als de grootte van jouw hefboom. Stel dat je een hefboom van 10 neemt en de markt stijgt 5%, dan wordt jouw transactie weergegeven als een stijging van 50%. Let op: de hefbomen werken beide kanten op!

Short gaan.
Soms gok je erop dat een aandeel gaat dalen. Je kunt dan inzetten (kan ook met een hefboom) dat je gokt dat een aandeel zakt van € 120,- naar € 100,-. Als je dan ook nog een hefboom gebruikt kun je geld verdienen met een aandeel dat minder waard wordt.

Day Traden /Scalpen
Je probeert dan op een tijdvenster van enkele minuten tot maximale enkele uren te handelen.

Stel nou dat een aandeel er bij het openen van de beurs heel slecht voor staat. Dan kun je besluiten een paar van die aandelen van te kopen ze weer te verkopen als ze 2% of 5% hoger staan. Dit werkt naar mijn mening alleen voor handelaren met accounts van duizenden euro’s of met hefbomen.

Met de laatste 3 onderwerpen houd ik mezelf ook niet bezig. Ik zal deze termen verder zeer beperkt gebruiken op deze website. Puur omdat ik veel beginners wil behoeden
voor de grote risico’s die hierbij horen.

8) Ben je mentaal voorbereid op een volatiele markt?

Deels een vervolg op punt 6, maar ook niet helemaal. Zeker als je besluit om ook geld te investeren in de cryptomarkt, bereid je dan maar vol op een heftige achtbaan die over de kop gaat, plotseling stilvalt en waar je soms misselijk van wordt.

Er zijn duizenden verschillende soorten munten. De een stijgt 20x in een week, terwijl de ander 90% verliest. En als de leider Bitcoin een flinke daling neemt, volgt
de rest van de munten meestal nog veel harder. Op sites als
CoinGecko en CoinmarketCap vind je een overzicht van (zo goed als) alle cryptomunten, hun koersen en waar je ze kunt aanschaffen.

Maar ook met aandelen kunnen dergelijke dalingen gebeuren. Het Chinese aandeel TAL Education Group noteerde in februari 2021 nog een waarde van $ 90,-. Vanwege onzekerheid in de Chinese markt en overheidsmaatregelen is het aandeel sinds juli 2021 onder de $ 6,- gezakt. Zie hierover ook een bericht van de Telegraaf.

Wat ga je doen? Verkoop je alles in paniek, of houd je de mindset HODL?

Andersom geldt het ook. Kun je omgaan met een aandeel dat ik 5x meer waard wordt na
goede cijfers of een doorbraak? Want wacht je dan tot hij 10x gaat of pak je al
wat winst?

9) Winst! En wat nu?

Zo komen we bij punt 9. Je hebt hele goede aandelen gekozen, de markt zit mee en jouw investering van bijvoorbeeld € 1000,- is nu €2.500,- waard! Je hebt even €1.500,- verdiend. Zoveel geld hoef je op een spaarrekening niet te verwachten.

Maar wat nu? Besluit je om vast te houden aan je portfolio? Besluit je om voor €1.000,- aandelen te verkopen om je inleg veilig te stellen? Of verkoop je alles en ga
je lekker op vakantie? Probeer bij de aankoop van een aandeel of cryptomunt al te bedenken wanneer je het wilt verkopen. Dat kan in fases gebeuren, dus
bijvoorbeeld 10% op prijs X, 15 % op prijs Y en de overige 75% behoud je.

Als je dat vooraf bepaalt, geeft het rust. Je handelt niet in paniek. Angst is een slechte raadgever en beslissingen die je heel snel moet nemen zijn vaak niet de beste.

10) Hoe blijf je jezelf ontwikkelen terwijl je bezig
bent?

Je bent begonnen, het gaat goed en je investering is meer waard geworden. Wat nu?

Nu kun je ervoor kiezen om door te gaan met hoe je bezig bent. Je kunt overwegen om een andere markt te verkennen zoals Forex (handel in valuta wisselkoersen). Als je alleen
in had belegd in aandelen, kun je de cryptomarkt verkennen (of andersom) of je
kunt werken aan je analyse skills voor technische en functionele analyse.

Op Udemy of bij de  cursusoverzichten vind je wat interessante cursussen die je als aanvulling kunt volgen. Daarbij raad ik ook zeker aan om te kijken bij Discord. Daar staan een aantal groepen waar je de gesprekken kunt aangaan met andere beleggers en crypto handelaren. Het is goed om naar anderen te luisteren, maar kijk uit dat je ze niet blind gaat volgen.

Ik hoor graag of jullie wat aan het stappenplan hebben gehad, of wanneer je vindt dat
zaken beter kunnen stuur me dan een berichtje via het
contactformulier.

Ben je al actief en vind je het leuk om eens hierover te praten voor deze site om jouw ervaringen te delen? Dan hoor ik ook graag van jou via het contactformulier.

Voor nu veel
succes!

 

Scroll naar boven