Interview met Rosanne Boxum

We zijn weer in gesprek gegaan met een belegger zoals de (toekomstige) jij en ik. Iemand die gewoon belegt voor haar toekomst naast een normale baan. Wij spraken met Rosanne Boxum die als Business coach ondernemers helpt om te groeien.
 

Waarom belegt zij als ondernemer, hoe is zij begonnen en waar is zij tegen aan gelopen?

Rosanne Boxum

Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om beleggen/investeren?

Ik ben business coach voor dienstverlenende, creatieve ondernemers. Hen  help ik om hun bedrijf te versimpelen en op te schalen op hun eigen voorwaarden. Zodat ze ook meer plezier, rust en voldoening vinden.

Dit doe ik onder andere door samen met hen processen scherper in te richten, ze sommige werkzaamheden te laten uit besteden en werken we aan mindset zodat ze doen wat zij het liefste doen (en niet volgens de regeltjes van anderen).

Eind 2019 ben ik begonnen met beleggen. Toen nog heel simpel met Peaks. Hier ben ik heel klein mee begonnen. Eerst met €10 per maand, daarna €20. Puur om aan het idee te wennen. Ondanks dat Peaks een optie heeft om pin transacties af te ronden en je het “wisselgeld” dan belegt via hen, wilde ik liever zelf bepalen hoeveel geld ik investeerde.

Uiteindelijk zou ik Peaks niet aanraden voor lange termijn, omdat je relatief veel kosten hebt die ten koste gaan van je rendement. Na ongeveer vier maanden besloot ik toch maar over te stappen naar DeGiro.

Een paar maanden later kwam Corona en in maart 2020 stortte veel beurzen in. Tot dat moment was ik nog niet met een groot bedrag ingestapt, maar ik zag een kans omdat de hele markt instortte. Dus legde ik meer geld in. Wel geld dat ik kon missen overigens. Het precieze bedrag weet ik niet meer, maar gok zo’n €500.

Mijn website en blogs zijn gericht op beginners en ik wil het ze uitleggen hoe ze makkelijk informatie kunnen vinden om te beginnen met beleggen of om te besluiten om het niet te doen. Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met beleggen en hoe jouw start was?

In het begin heb ik een podcast over beleggen opgezocht, meerdere blogs gelezen en het boek Blondjes beleggen beter gekocht. Daarnaast ben ik een aantal mensen die bezig waren met beleggen gaan volgen op Instagram. Zo werd beleggen mijn nieuwe ‘normaal’, omdat ik er elke dag wat over zag en las. Iemand uit de vriendengroep was al een paar jaar aan het beleggen. Hem heb ik ook een middag een heleboel vragen gesteld. Ik was vooral bezig om uit verschillende bronnen informatie te krijgen, om niet van één bron afhankelijk te zijn.

Op een gegeven moment maakte ik met mezelf de afspraak: Ik ga nog maximaal 10 uur onderzoek doen. Na die 10 uur onderzoek was het toch nog even een drempeltje, maar ben ik gewoon begonnen. Wel met een klein bedrag, maar ik begon!

Wat zijn jouw doelen met beleggen? Wil je eerder stoppen met werken, is het een alternatief voor sparen of wat nog meer? Heb je bewuste doelen voor ogen?

Het grappige is dat ik hier in het begin heel strak op was. Ik had een heel plan om binnen 20 jaar genoeg te hebben voor pensioen en na 10 jaar voor een tweede huis/vakantiehuis. Het was ook een logische stap, gezien de rente toen al bijna niks was.

Ik had in zo’n 2 jaar al een mooi bedrag van €13.000 in beleggingen staan. Maar begin 2022 heb ik alles verkocht om in mijn eigen bedrijf te investeren. Zo heb ik dus ook een groei in eigen vermogen kunnen realiseren. Achteraf gezien was het ook geen verkeerd moment om toen uit te stappen.
Nu ben ik weer vanaf 0 begonnen. Binnen nu en 10 jaar heb ik nog steeds wel plannen om een tweede huis in het buitenland te kopen. Als ondernemer weet ik ook dat ik voor mijn eigen pensioen moet zorgen en dat wil ik ook voor een deel met beleggingen realiseren. Er staat geen strak plan hoeveel ik elke maand opzij moet zetten, maar ik vind het wel belangrijk om een ritme te houden in geld opzij zetten.

Ik heb niet het verlangen om eerder te stoppen met werken, maar het lijkt me wel leuk om op meerdere manieren geld te verdienen om niet van één inkomstenbron afhankelijk te zijn. Zodat ik het me makkelijker kan permitteren om een maand vrij te nemen, maar toch niet zonder inkomsten kom te zitten.

Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende belegger, hoe zou je anders beginnen?

Lees niet alle boeken die je kunt vinden en start met het kopen van ETF’s. Verdiep je in hoe de aandelen markt werkt en richt je bewust op investeren. Wees bereid om geld kwijt te raken en laat je niet door emoties leiden. Ook al vind je het eng of denk je dat je weinig kunt missen, probeer dan desnoods maar € 10,- per maand apart te zetten. En kijk kritisch naar je uitgaven. Welke uitgaven zijn eigenlijk niet nodig en kun je schrappen om te besteden aan beleggen?

Als ik terugkijk denk ik dat ik aardig goed ben begonnen, al denk ik dat het verdiepen in losse aandelen mij veel tijd hebben gekost. In het begin heb ik veel losse aandelen gekocht. Onder andere via tips van Aandelen Onder Een Tientje. Na een jaar heb ik dat vergeleken met de groei van de AEX. Dat verschil was nihil. Uiteindelijk zou ik zelfs net iets meer rendement hebben gehad met alleen ETF’s en dan had het me minder uitzoektijd gekost. Nu ik weer opnieuw begin, beleg ik alleen maar in ETF’s. Heerlijk

Rosanne Boxum 2

Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger?

In het begin heb ik vooral aandelen en maar een paar losse ETF’s gehad. De aandelen betroffen vooral bedrijven die ik zelf interessant vind, zoals Apple. Ook kreeg ik tips via Aandelen Onder Een Tientje. Ik wilde wel wat risico lopen en een beetje experimenteren.

Deels doordat de markt in maart 2020 instortte en ik toen instapte kon ik in redelijk korte tijd mooie winsten behalen (denk aan 20-30% in een jaar). Zonder Covid was me dat nooit gelukt denk ik. Ik heb zelf altijd bij gehouden in Excel hoeveel geld ik inlegde en hoe hoog mijn rendement was.

Na een jaar vergelijken bleek dat alleen maar investeren in ETF’s minstens net zo goed als presteerde als losse aandelen. ETF’s scoorden zelfs 0,2 % beter dan mijn aandelen. De ETF’s die ik gekozen heb zijn gebaseerd op de AEX, de FTSE All World en de S&P 500. Het voordeel dat ETF’s ook hebben is dat je niet constant losse aandelen hoeft te analyseren.

Hierdoor geven ETF’s mij als belegger meer rust. Er is een lager risico en zo kan ik met beperkte tijd vooral investeren voor de lange termijn. Uiteindelijk ben ik dus een heel saaie belegger.

Ik beleg via DCA (Dollar Cost Averaging). Ik koop meestal rond de 15e van de maand door dan limiet orders te versturen. Misschien soms maar € 0,20 onder de dan geldende marktprijs. Maar dat scheelt toch net even.

Daarnaast heb ik ook wat crypto, maar die houd ik gewoon vast. Dit zijn de wat bekendere munten uit de top10. In crypto zit ik niet met een heel groot bedrag, €600 nu. Maar ik ben heel benieuwd hoe dit zich ontwikkeld. Het is geld dat ik kan missen en ik vind het leuk om er mee te experimenteren.

Is er een verhaal wat je met ons wilt delen met betrekking tot een specifieke aandeel?

Met een paar dingen heb ik wel mazzel gehad, vooral qua timing. In een blog die ik las werd wat verteld over ASML die toen vele malen lager stond dan nu. Omdat het ook in een groep over beleggen werd genoemd waar ik in zat, ben ik toen met drie aandelen ingestapt. Toen deze een paar maanden later flink hoger stonden heb ik ze verkocht met dikke winst, maar baalde ik wel dat ik er “maar” drie had gekocht. Toch weet ik dat dit pure mazzel was. Proberen de markt te timen zou ik nu niet weer doen.

Welke tips zou je aan beginners willen meegeven?

Zorg dat je weet waaraan je begint. Ook al begin je alleen met ETF’s, zorg dat je weet hoe de aandelen markt werkt. Lees je in wat ETF’s zijn en wat je allemaal nodig hebt om te beginnen. Zoek even uit wat alle woorden betekenen en begin gewoon met €10 bijvoorbeeld.

Hoe wil jij je verder nog ontwikkelen op het gebied van beleggen en crypto en welke stappen denk je hiervoor te nemen.

Ik ben recent begonnen met traden. Dus het kopen en verkopen van aandelen en/of crypto. Dit doe ik met een bedrag wat ik mezelf toe sta als speelgeld. Dit geld ben ik bereid te verliezen en dat verlies accepteer ik dan als leergeld. Maar omdat het wel met echt geld is, voelt het anders dan wanneer ik met virtueel geld handel in een demo-account.

Daarnaast wil ik me verdiepen om mijn beleggingen meer te gaan spreiden door bijvoorbeeld ook uit te breiden met goud. Een ander punt is dat ik me graag al wil inlezen op het gebied van vastgoed. Welke mogelijkheden zijn er en passen bij mij? Wil ik zelf vastgoed kopen of doe ik liever mee in een fonds of vastgoedproject waarin je ook met € 500,- kunt instappen?

Iemand uit mijn familie is ook veel bezig met daytraden en het lijkt mij interessant om te doen, omdat je er veel succes mee kunt halen. Al is het wel tegenstrijdig met mijn advies om niet te willen timen haha. Sinds kort ben ik ook bezig met een bot die forex voor mij handelt.

Wat is jouw gouden vondst in jouw avontuur van het beleggen waar je veel aan hebt gehad?

financial, crisis, loss-6806364.jpg

Persoonlijk heeft het voor mij het beste uitgepakt om te kopen in een dip, wanneer alles zakt. Dat zijn vaak de beste koopmomenten. Maar volg wel het nieuws. Is er een landelijke of wereldwijde crisis, dan is het een kans. Dan is het goed om in bijvoorbeeld ETF’s te stappen.

Maar zoek wel uit waarom er een dip is voor je instapt. Misschien heeft een los aandeel wel een dip, maar is misschien een faillissement dichtbij en dan is het uiteraard geen goed moment om in te stappen!

Welke bezwaren had je voordat je begon met beleggen / crypto en hoe kijk je hierop terug?

Met de zaken waarin ik beleg, red ik het meestal met de kennis die ik heb. Juist zonder er heel veel van te begrijpen. Maar in je reis kom je vanzelf op zaken waar je dan over na gaat denken. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, het minen van bitcoin kost superveel stroom. Hoe duurzaam is dat? Daarnaast zijn er ook ETF’s zoals de S&P en All World die ook een deel beleggen in wapens.

Ik vind het belangrijk dat mijn beleggingen duurzaam zijn en uiteraard ook wat goed gaat en de komende jaren blijft groeien. Dit maakt voor mij niet per sé uit of dit nu in nieuwe brandstoffen zoals waterstof is of juist in bedrijven die zich richten op innovaties.

Waar ligt de grens wanneer iets groen is?

Ik wil een goede mix vinden van bedrijven. Liefst een ETF met duurzame bedrijven, ethisch. Maar waar meet je dat aan… vind ik nog lastig! Toch beleg ik vooral voor het geld en de toekomst. Dus ik heb nog niet veel tijd gestoken in het uitzoeken hiervan.

Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?

Ik zou beginnen met eerst alleen ETF’s en die € 250,- dan verdelen in twee of drie verschillende trackers. Dat zou ik minimaal het eerste jaar doen en na dat jaar zou ik kijken of ik crypto of vastgoed erbij kan pakken.

Je wilt wel een goede spreiding in je beleggingen, maar niet met alles tegelijk beginnen.

Na de eerste periode van minimaal een jaar zou ik dan zelf een verdeling aanhouden van € 100,- aan ETF’s, € 100,- in vastgoed en € 50,- in crypto.

Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?

Haha, zo veel brood eet ik niet. Maar gisteren toevallig nog een boterham met pure hagelslag.

Wil je meer weten over het werk dat Rosanne doet of ben je benieuwd of jij als ondernemer baat hebt bij Rosanne als jouw Business Coach?

Wil jij groeien met je bedrijf, maar voel je dat je tegen een glazen plafond aanzit? Grote stappen zetten, maar weet je niet waar te beginnen? Niet meer keihard doorknallen, maar vanuit de binnenkant een sterk bedrijf neerzetten?

Rosanne Boxum3
Scroll naar boven