Interview Levi Haegebaert van Start2Bitcoin
Nadat we eerder al een interview hebben geplaatst met een expert op het gebied van beleggen, is het nu tijd voor een crypto-expert. Dit gesprek vond medio december 2021 plaats.
Wij spraken met Levi Haegebaert van Start2Bitcoin, de grootste bitcoincommunity in België.
Daarbij is Levi auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners‘. Daarnaast heeft hij de Bitcoin Masterclass ontwikkeld om mensen wegwijs te maken in de wereld van Bitcoin.
Voorheen reisde hij de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd presentaties en workshops aan zowel bedrijven als bitcoin community’s.
Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om crypto en andere assets?
Ik ben dagelijks wel bezig met Bitcoin. Dankzij mijn studie werd ik al snel bekend met de financiële markten en daarna verdiepte ik me ook in goud en zilver.
Vanwege de IT-component van mijn studie kwam ik ook in aanraking met Bitcoin en crypto. Bitcoin trok me vooral omdat het volledig digitaal is en doordat er maar een beperkte hoeveelheid Bitcoin (21 miljoen) beschikbaar is. Ik zat ook in een fase dat ik mijn werk beu was en besloot in het diepe te springen. Mijn vriendin is zelfstandige en we besloten samen om een jaar te gaan reizen. Gelukkig was er toen nog geen corona, dus we konden nog makkelijk reizen. We hebben in die periode in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Azië gewoond.
Tijdens die reizen en het wonen in het buitenland kwam ik in contact met diverse gezelschappen en daar kwam ook crypto ter sprake. Ik heb toen ook een aantal presentaties gegeven in onder andere Chili over crypto en de problemen die Bitcoin zou kunnen oplossen. Zo kwam ik op het idee om een startersbox te creëren waarmee mensen makkelijker kunnen beginnen met crypto. Uiteindelijk ontdekte een Belgische uitgeverij mijn startersbox en vroeg mij of ik hier niet een boek over wilde schrijven. Er waren toen nog relatief weinig Nederlandse boeken over Bitcoin. Je had toen alleen Bitcoins voor Dummies uit de bekende gele boekenserie. In 2018 begon ik met schrijven. Uiteindelijk ben ik daar een jaar mee bezig geweest en in 2019 werd het boek “Bitcoin voor beginners” gepubliceerd.
Sindsdien ben ik ook erg actief met onder andere gesprekken met journalisten of word ik gevraagd als keynote spreker voor presentaties aan bedrijven of groepen.
Daarnaast werk ik ook nog zelfstandig als Digital Marketeer, dit doe ik dan wel voornamelijk voor cryptogerelateerde klanten. Aan het eind van de dag ben ik dan ook nog bezig met het bekijken van interessante YouTubevideo’s over crypto en het lezen van artikelen over dit onderwerp.
Het daadwerkelijk kopen van Bitcoin voor mezelf doe ik voornamelijk via DCA (Dollar Cost Averaging) en voor de lange termijn. Ik heb daarvoor een tooltje ontwikkeld waarbij je bij exchange Bitvavo kunt instellen dat je elke maand in een vast schema crypto kunt kopen. Dat werkt via een API die je kunt koppelen aan een exchange.
Hoe ziet een gemiddelde dag eruit als je bezig bent met aandelen? Zodra je opstaat, scan je dan gelijk het nieuws en de koersen?
Eke dag verloopt wel verschillend, maar meestal begin ik met een half uur sporten op een roeiapparaat dat ik thuis heb staan. Daarna neem ik in de ochtend het cryptogerelateerde nieuws door op onder andere YouTube en Twitter. Daarna kijk ik wat er met de prijs is gebeurd en heb ik eind van de ochtend nog een of meerdere meetings staan. In het eerste gedeelte van de middag heb ik vaak persoonlijke workshops gepland staan. Dat zijn dan vaak klanten van in de 50 die wat extra begeleiding willen in het aanschaffen van crypto. Meestal duurt dit zo’n 3 uur, dan heb ik ze de basics uitgelegd, hebben ze toegang tot een wallet en zijn ze klaar om crypto aan te kopen of hebben ze dit zelfs al gedaan. Daarna heb ik nog regelmatig afspraken met klanten, voor mijn digital marketingwerkzaamheden of toch wederom over crypto. Verder ben ik bezig met het schrijven van artikelen voor mijn website, het maken van video’s of met het reageren op binnengekomen e-mails.
Waar kunnen beginners je (mogelijk) van kennen of waar kunnen ze meer over jou vinden?
Dat zal in Nederland wat minder zijn dan in België, denk ik. Daar ben ik redelijk veel in de media (geweest). Ik heb mijn eigen nieuwsbrief, social media kanalen op YouTube, Twitter en Facebook, ben ik te horen geweest op de Belgische radio (Bitcoin | Radio 1) en heb ik meegewerkt aan artikelen voor de kranten De Tijd, De Standaard, de Morgen en heb ik voor Het laatste Nieuws een cryptoserie gemaakt.
Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met crypto en hoe jouw start was?
Door mijn Master in Econometrie aan de Universiteit van Gent werd ik bekend met het monetair beleid, inflatie en werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Een van de aandelen waar ik al vroeg in investeerde was Tesla. Helaas heb ik Tesla veel te vroeg verkocht achteraf. Omdat goud en zilver schaars zijn, heb ik daar ook in geïnvesteerd.
Na mijn studie kwam ik aanraking met crypto. Met de kennis die ik er op gedaan heb ik de startersbox ontwikkeld, waarin je naast mijn videocursus ook mijn boek, een Ledger en een authentiek biljet krijgt van 1 billlion (1 miljard) Zimbabwaanse dollar. Hiermee wil ik mensen waarschuwen waar inflatie toe kan leiden. Zo was de Zimbabwaanse dollar lange tijd gelijk aan de Amerikaanse Dollar, maar door inflatie stond de Amerikaanse een niet veel later gelijk aan 10 trillion (10 biljoen) Zimbabwaanse dollar. Hiermee wil ik ons geloof in papiergeld wat meer tastbaar maken. Het is zo veel waard, omdat de maatschappij het die waarde toekent. Als je de startersbox uitpakt, vind je ook een welkomstkaartje met daarop de tekst: Let op, geld sparen kost ook geld. Daarnaast ben ik ook bezig om mensen te helpen die zijn betrokken bij scams en hacks. Als een exchange gehackt wordt en er een groep zich verzamelt voor een claim probeer ik ze daar bij te helpen.
Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende crypto investeerder, hoe zou je anders beginnen?
Ik ben erachter gekomen dat ik me te laat begon te verdiepen in technologie. Ik heb veel in techaandelen geïnvesteerd, maar me niet altijd verdiept in wat de technologie precies doet. Je onderschat al snel de exponentiële groei in de techsector. Hiermee bedoel ik dan vooral techbedrijven die netwerkeffecten teweeg kunnen brengen, zoals Facebook en Tesla. Het systeem groeit naar aanleiding van de hoeveelheid gebruikers. Crypto is daar ook een heel goed voorbeeld van. Drie jaar geleden heb ik een heel nuttig boek gelezen dat uitleg geeft over netwerkeffecten, The network always wins van Peter Hinssen.
Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger/investeerder? Focus je meer op lange/korte termijn?
Ik beleg puur voor de lange termijn en doe er veel onderzoek naar. Veel aandacht besteed ik aan het bekijken van de fundamenten van een coin en koppel deze inzichten aan de lange termijn. Binnen mijn portfolio bezit ik ook maar 5 verschillende cryptomunten. Hierin is Bitcoin onmisbaar. Dit is de moeder van alle cryptomunten, wordt ook wel het digitale goud genoemd en leidt de hele cryptomarkt. Op gepaste afstand investeer ik ook in Ethereum, waarop veel verschillende andere cryptomunten en applicaties gebouwd worden. De techniek van Ethereum leent zich voor veel flexibiliteit en mooie toepassingen zoals web 3.0. Het risico is wel groter dan bij Bitcoin, daarom is de grootte van mijn investering in Ethereum op gepaste afstand van Bitcoin. Elke maand koop ik wat crypto bij, waarbij ik ook aan wil geven dat je dit alleen moet doen met geld dat je kunt missen en niet snel nodig hebt. Het is nooit verstandig om je volledige inkomen of buffer te investeren. Ik koop het ergens gedurende de maand, niet altijd op een vast moment. Met traden houd ik me niet bezig. Ik heb er voldoende vertrouwen in dat ik goed onderzoek heb gedaan naar de munten waarin ik investeer en dat deze het over 5 jaar beter zullen doen dan de huidige prijzen.
Hoeveel tijd en aandacht heb je besteed voordat je de beslissing nam om te beginnen met beleggen?
Zonder te overdrijven heb ik honderden uren research besteed aan crypto. Het was voor mij belangrijk dat ik dit deed voordat ik investeerde, zodat ik goed wist waar ik mijn geld in stopte.
Is er een verhaal over een cryptomunt of andere asset dat je met ons wilt delen?
Het is niet per sé een investeringsverhaal van mezelf, maar in de Filipijnen ontdekte ik dat er cash geld per vliegtuig van het ene naar het andere eiland wordt gevlogen. Dat bleek zowel goedkoper als sneller te zijn. Via een bank kost zo’n overschrijving op de Filipijnen al snel 10 tot 15% van het bedrag dat je overmaakt. Met crypto gaat dat veel sneller en goedkoper. Hier in Nederland en België hebben we prima bancaire systemen, maar in Azië en Afrika zeker niet. Veel mensen hebben niet eens een huisadres. Crypto biedt hier veel profijt voor landen zonder een goed monetair systeem.
In Zuid-Amerika is voetbal populair en heb je veel kleine voetbalkioskjes. Veel van hun merchandise komt uit China en er werd mij verteld dat ze met een groot aantal kiosken gezamenlijk inkopen. In Zuid-Amerika bestaan specifieke bedrijven die puur voor die kiosken de overschrijvingen regelen naar bijvoorbeeld China. Als de kiosken dit zelf met crypto kunnen regelen, wordt het ook voor hen makkelijker.
Welke algemene tips zou je aan beginners willen meegeven?
Je moet jezelf altijd goed verdiepen voor je gaat investeren en beleg niet met geld dat je niet kunt missen. Wanneer je begint met investeren, kies dan voor goede en betrouwbare exchanges. Neem geen risico wanneer het niet nodig is.
Over welk kanaal, boek of andere cursus over beleggen of crypto ben je zelf heel enthousiast en is een “must read”?
De Bitcoin standard vond ik een heel goed boek. Voor mij was dit echt een eyeopener over geld. Het boek heeft 12 hoofdstukken, maar in de eerste 8 á 9 hoofdstukken wordt Bitcoin niet eens genoemd bij naam. Vooral de aanleiding waarom Bitcoin is ontstaan wordt hier beschreven. Qua podcasts luister ik graag naar What Bitcoin Did en de Real Vision Podcast. Deze podcast is van een voormalig hedgefonds manager die interviews doet met grote namen op het gebied van crypto en beleggingen.
Wat is de grootste mythe rondom beleggen waar je mee te maken hebt (gehad)?
Het verhaal dat Bitcoin alleen maar wordt gebruikt door criminelen. Ik denk juist dat wanneer je als crimineel je laat uit betalen in crypto, je makkelijker te traceren bent dan met contant geld. Bitcoin heeft met de databank en de blockchain inzicht in transacties waardoor je niet anoniem bent. In België geeft ook de politie aan dat het voor hen makkelijker is om transacties met crypto te volgen dan met contant geld. Een studie heeft ook aangetoond dat van de transacties met crimineel geld maar 0,1% gebeurt met Bitcoin en 3% met contant geld.
Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?
Dit zou ik dan als volgt verdelen:
- 50% in Bitcoin (en dus niet in andere crypto)
- 25 % in techaandelen
- 25% aan een ETF die de S&P500 volgt.
Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?
Haha, dat was gisteravond. Die was belegd met kaas en frambozen confiture.
Wil je meer weten over de producten van Levi en Start2Bitcoin?
Volg Levi op zijn Social Media accounts, bestel zijn boek bij Bol.com of bestel de Bitcoin Masterclass!
Lees ook onze review van de Bitcoin Masterclass!