Interview Jean-Paul van Oudheusden van Markets are Everywhere

Het is nu tijd voor ons eerste Expert interview.
Dit gesprek vond medio december plaats.

Wij spraken met Jean-Paul van Oudheusden van Markets Are Everywhere. Dit is een platform voor beleggerseducatie dat werd opgericht door Jean-Paul in april 2020.
Markets Are Everywhere is ook erg actief op YouTube, waar zij meerdere keren per week nieuwe video’s delen.

De website van Markets Are Everywhere is hier  te vinden.

JeanPaul-van-Oudheusden

Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om beleggen/investeren?

Na mijn studie Econometrie in Rotterdam ben ik opgegroeid bij ABN Amro,  waar ik veel heb geleerd met betrekking tot de beurs. Bij ABN Amro was veel te doen op de financiële markten, dus ik denk dat ik toen een goede plek heb gevonden met de opleidingen intern bij de ABN. Daar heb ik 3,5 jaar gewerkt bij de afdeling vermogensbeheer, waarna ik daarna overstapte naar de Dealing Room in Amsterdam en Londen. De verschillende banken hebben hun eigen beursvloer, al is tegenwoordig alles veranderd naar een scherm(vloer), omdat alles tegenwoordig digitaal gaat en vanaf je pc in t zien is en je orders in kunt geven. Daarna werd de ABN Amro overgenomen door een combinatie van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Na de overname heb ik nog 5 jaar bij Royal Bank of Scotland gewerkt. 

In 2016 ben ik voor mezelf begonnen, waar ik me ging richten op consultancy werkzaamheden, buitenlandse partijen inlichten over de Nederlandse markt en heb ik regelmatig samengewerkt met de brokers Binck en De Giro. Met Markets are Everywhere ben ik begonnen in 2020.

Zelf ben ik actiever gaan beleggen sinds ik voor mezelf ben begonnen, want medewerkers van de dealing room mogen zelf niet handelen. 
Qua beleggen ben ik zowel voor de korte termijn, lange termijn als voor mijn pensioen aan het beleggen. Ik doe geen vermogensbeheer voor andere partijen.

Wel ben ik voor een aantal klanten onderzoek aan het doen op de beurs, waarbij ik ze dan begeleiding geef, vermogensbegeleiding zeg maar.
Voor veel mensen is goede informatie over de beurs is niet heel makkelijk bereikbaar. Daarom vind ik het belangrijk om daar mijn eigen kijk op te delen.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit als je bezig bent met aandelen? Zodra je opstaat, scan je dan gelijk het nieuws en de koersen?

Eigenlijk is geen dag voor mij hetzelfde. Maar toch kijk ik altijd in de ochtend eerst naar hoe de beurs in Azië is gesloten. Verder kijk ik welk nieuws invloed kan hebben op de beurs. Ik ben geen handelaar voor de korte termijn, ik beleg voor de lange termijn. De afgelopen week was vooral heel interessant rondom FED meeting en de toelichting van Jerome Powell.

Momenteel ben ik vooral bezig om met mijn bedrijf Markets Are Everywhere meer plannen te maken. Ik ben altijd wel aan het nadenken over een volgende video. Ik ben niet fulltime mee bezig met Markets Are Everywhere, daarnaast heb ik ook nog andere werkzaamheden zoals wat consultancy. Ook is het naar mijn mening niet goed om de hele dag maar naar de grafieken te blijven kijken.

Waar kunnen beginners je (mogelijk) van kennen of waar kunnen ze meer over jou vinden?

In 2004 hebben we met ABN Amro, de turbo* in de markt gezet. Daar was ik een van de grondleggers van voor de Nederlandse markt. Hierdoor was ik tussen 2004 en 2013 regelmatig in de media.

Daarnaast maak ik regelmatig op mijn Youtube kanaal video’s over ETF’s en over de beurs. Ik heb onder andere een vierdelige ETF Mini cursus gemaakt, met aansluitend een Q&A. Ook heb ik een aantal cursussen gemaakt over Starten met Beleggen, Aandelenanalyse en Verstandig beleggen met turbo’s.

De basis is voor mij het YouTube kanaal, daarnaast ben ik bezig met drie nieuwsbrieven. De eerste is een algemene nieuwsbrief, de tweede is gericht op aandelen en de derde op ETF’s.
Het meeste van mijn content is gratis te gebruiken. Als mensen toch nog wat meer persoonlijke aandacht willen kunnen ze via mijn website een abonnement afsluiten. Ze kunnen dan extra webinars volgen om vragen te stellen en binnen het abonnement krijgen ze nog signalen en adviezen. Mijn cursussen heb ik vorig jaar gemaakt, maar zijn naar mijn mening nog altijd actueel.

*Uitleg over de Turbo:
De Turbo’s zijn producten waarmee beleggers door middel van een hefboom voor meer geld kunnen handelen, dan hun daadwerkelijke investering. Je kunt een aandeel kopen voor € 50,- , of bijvoorbeeld een Turbo voor een bedrag van € 10,-. Daar zit dan een hefboom (vermenigvuldiger) van 5 in.

Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met beleggen en hoe jouw start was?

Dat is wel een bijzonder verhaal. Toen ik 15 was, kwam mijn opa te overlijden en kreeg mijn moeder uit de erfenis een aantal applicaties in Robeco. Ik heb toen uitgevonden dat je in de krant kon je lezen over de koers van Robeco, maar daarnaast stond er nog veel meer informatie dan alleen Robeco. Daarbij ben ik tijdens mijn Econometrie studie veel bezig geweest met data van banken. Tijdens die studie heb je veel data nodig en in mijn studietijd waren het vooral banken die veel bruikbare data hadden. Ik heb toen veel samengewerkt met banken en heb in die tijd ook de Londen banking tour gedaan, waarin we in een week 10 banken in Londen bezochten inclusief hun beursvloer. Na die bezoeken in de bankenwereld was ik verkocht.

Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende belegger, hoe zou je anders beginnen?

Ik heb vroeger al heel veel gelezen en ik ben al redelijk vroeg begonnen met beleggen. Maar ik zou willen dat ik nog eerder was begonnen. Niet alleen om erover te lezen, maar ook om het te doen. Pas als je geld ergens in steekt dan zie je dat het verloop van de beurs en dan krijg je er pas echt gevoel bij.

Klik hier om naar de website van Markets are Everywhere te gaan

Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger?

Ik ben echt bezig met de lange termijn. Beleggen is echt een secundair inkomen. Je moet voldoende inkomen hebben om te beleggen, je moet eerst geld structureel verdienen en overhouden om te beleggen voor de lange termijn.

Natuurlijk is sparen ook heel belangrijk, dit is een buffer die je ook altijd nodig hebt. Maar het nadeel van geld op een spaarrekening is dat deze onderhevig is aan inflatie. Op de lange termijn ontkom je er niet aan om te gaan beleggen om rendement en groei van je vermogen te houden.

Qua ETF’s speelt het voor mij niet zo zeer mee of ze de winst herinvesteren of dividend uitkeren. Er wordt vaak vergeten dat dividend een sigaar uit eigen doos is, omdat deze uitkering ook van de koers afgaat.

Ik kijk zelf vooral naar bedrijven die competitief zijn ingesteld. De aandelenmarkt is een grote competitie, waarbij het een doel om de nummer 1 in hun sector te worden. Ik beleg vooral in bedrijven die dit nastreven en er het bestuur voor hebben om dit vorm te geven.

Een mooi voorbeeld van een aandeel is Ahold Delhaize. Dit is een prachtig bedrijf met goede resultaten en een goed businessmodel. Wat verder ook niet alle beleggers weten is dat Ahold Delhaize eigenlijk het grootste deel van de omzet uit de Amerikaanse markt haalt en niet uit de Nederlandse of Belgische markt. Een van mijn grotere posities is Microsoft. Dit wordt gezien als waardeaandeel, maar daarbij zie je ook een sterkte groei. Als ik er nu zou moeten kiezen voor 10 jaar elke keer €1,- zou sparen of investeren in Microsoft, zal ik altijd kiezen voor het beleggen in Microsoft.

Hoeveel tijd en aandacht heb je besteed voordat je de beslissing nam om te beginnen met beleggen?

Voor iedereen is het anders. Ten eerste vind ik dat je beleggen leuk moet vinden. Je moet wel weten waar je mee bezig bent. Ik vind dat je, voordat je investeert eerst helder moet hebben wat een bedrijf allemaal doet of wat het plan achter de cryptomunt is.

Voor een ETF kan het voldoen zijn om bijvoorbeeld een video te kijken op mijn kanaal. Zo heb ik onder andere video’s gemaakt over S&P500 ETF’s en over ETF’s voor elektrische auto’s. Zelf zou ik eerst een half jaar met een schaduwlijstje te werken voor je echt instapt.

Is er een verhaal wat je met ons wilt delen met betrekking tot 1 specifieke asset?

Dan heb ik wel een mooi verhaal uit de tijd dat ik bij ABN Amro werkte. Turbo’s kun je long (ervan uitgaande dat de markt stijgt) of short (ervan uitgaan dat de markt om laag gaat) gaan. We hadden het zo opgezet, dat het op elke markt toepasbaar was. We waren toen onder andere bezig met grondstoffen zoals olie en goud, maar ook met soft commodity’s (producten die worden verbouwd zoals koffie, cacao en suiker). Een van de turbo’s die wij toen hadden was gericht op de markt voor sinaasappelsap.

In 2005 trok de orkaan Katrina over de Verenigde Staten, die onder andere heel veel schade aanrichtte in New Orleans.

Maar waar ik toen achter kwam is dat rondom New Orleans 50% van de sinaasappeloogst plaatsvindt. In Brazilië en in de Verenigde Staten hebben ze daarin het grootste aandeel.

Voordat je een nieuwe oogst hebt na het opnieuw planten ben je 3 jaar verder.

Het gevolg was dat de prijs van sinaasappelsap omhoogschoot en wij gaven toen ook een signaal om long te gaan, omdat de prijs sterk ging stijgen. In 2007 zou het weer kunnen gaan dalen, omdat er toen weer relatief meer oogst was. Toen ik een column schreef over een Turbo Short op de prijs van sinaasappelsap werden we al snel gebeld door de directeur van een importbedrijf, die ons ervan betichtte geen verstand van zaken te hebben. Maar kort daarna ging de prijs wel omlaag.

Wat ik vooral merk bij beginnende beleggers is dat ze vaak in de Koninklijke Shell en ING zitten. Maar mijn bedrijf heb ik Markets are Everywhere genoemd omdat je bijna letterlijk in alles en overal kunt beleggen.

Welke algemene tips zou je aan beginners willen meegeven?

De belangrijkste tip die ik ze wil meegeven is: laat je niet afleiden door de waan van de dag. Jonge mensen die beleggen met beleggen zijn heel enthousiast en ze kijken elke dag naar hun portfolio. Maar dat zou niet de thrill moeten zijn. De mindset moet echt meer liggen op investeren dan op beleggen. Warren Buffet is daar een mooi voorbeeld van. Hij zegt bijvoorbeeld over aandelen:

“Indien je een aandeel niet voor 10 jaar wilt hebben, zou je deze ook niet voor een week willen hebben.”

Je moet daarin emotieloos kunnen zijn. Nu gaat het heel vaak over Alibaba, dat heel ver naar beneden is gegaan de laatste tijd. Mensen willen nu veel te snel instappen. Maar als iets 20% zakt, betekent dit niet dat hij automatisch herstelt. Rond 2010 heb ik hiervan meegemaakt dat er veel aandacht was op klimaatveranderingen en zonne-energie en werd er bijvoorbeeld geïnvesteerd in First Solar. Maar daarna bleek dat Chinese fabrikanten het veel goedkoper konden, waarna First Solar ook weer zakte in koersprijs.

Over welk kanaal, boek of andere cursus over beleggen of crypto ben je zelf heel enthousiast en is een “must read”?

Boek-Cursus

Voor de mensen die beginnen met beleggen wil ik vooral aanraden om de stukken van Janneke Willemse (de website blondjes beleggen beter) te lezen. Zij is als een van de eersten begonnen om haar hele portefeuille publiekelijk op een website te zetten. Zij is nu ook bezig met ETF’s en ze heeft het boek Blondjes beleggen beter geschreven. Ook Janneke is te vinden op Youtube (link) en kun je haar ook tegen komen op RTL Z.

Daarbij ben ik wel gecharmeerd van Rabi Safi, ook wel bekend als “De belegger” (website en Youtube kanaal). Hij deed mee eerst wel denken aan mijn jongere ik, maar ben ik door de jaren heen wat rustiger geworden. Rabi heeft een leuke kijk op de wereld en de waan van de dag. Wellicht vertelt hij soms wel te veel, maar hij heeft echt goed materiaal.

Zelf ben ik geen hardcore crypto believer, maar op basis van crypto is Madelon Vos ook heel goed bezig om hierover te vertellen. Met haar werk ik ook samen binnen de MoneyTalks community, om de cryptofanatiekelingen ook kennis over aandelen en ETF’s bij te brengen. Moneytalks is een community op Discord waarin we onder andere praten over crypto en de beurs.

Daarbij is als je het snapt de site van CNBC een must, met informatie over het wereldwijde beursnieuws. Hoe sneller je dat kunt lezen hoe beter. Het is zeker niet de makkelijkste site om te leren begrijpen, maar ik denk dat dit toch een must is om dit te proberen.

De markt is nu eenmaal complex en als je gaat beleggen, neem je deel aan DE markt. Er is geen beginnerswereld. Je doet direct mee op Champions League niveau en ook veel concurrentie is van dat niveau. Daarbij is het goed om boeken te lezen over deals. Een paar voorbeelden zijn

Blufpoker van Michael Lewis of Market Wizzards en New Market Wizzards van Jack D. Schwager. Deze boeken zijn geschreven door mensen die zelf actief zijn geweest op de aandelenmarkt met een bepaalde strategie. The Intelligent Investor van Benjamin Graham is ook echt een aanrader.

Zo kun je ook fouten leren herkennen om te zien waar je tegen aan kan loopt is als je niet weet hoe de financiële markten werken. Natuurlijk is ook een boek als Rich Dad, poor Dad (NL versie of ENG versie) prima om te lezen, maar ik denk dat juist de boeken over de markt heel nuttig kunnen zijn.

Wat is de grootste mythe rondom beleggen waar je mee te maken hebt (gehad)?

Deze vraag kan ik tweeledig beantwoorden. Ten eerste wordt er een beeld geschetst dat je heel rijk moet zijn om te kunnen beginnen met beleggen. Dit is zeker niet waar, je kunt redelijk snel beginnen met ook bedragen van € 100,- per maand. Het is wel zaak dat je een andere bron van inkomsten hebt. Je kunt ook eenmalig € 500,- beleggen, maar het duurt dan wel lang voordat je er een auto van kunt kopen. Daarbij wordt er soms een beeld geschetst dat je elke maand moet investeren, maar het gaat erom dat je dit structureel doet. Dit kan ook per kwartaal zijn.

Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?

Zelf zou ik het volledige bedrag elke maand investeren in de iShares Core MSCI World UCITS ETF (koersprijs van € 77,19 per december 2021).

De informatievoorziening vind ik persoonlijk heel goed van Ishares. Met €250,- per maand zit je op € 3.000,- per jaar. Dit zou ik de eerste 3 jaar volhouden. Daarna zou ik heel veel blijven lezen, eerst iets uitvoerig bekijken voordat je verdere acties onderneemt.

Daarna pas bekijken om iets anders te doen. In deze ETF zitten 1500 aandelen. Mocht je het te saai vinden om maar 1 ETF te kopen en te volgen, kun je ervoor kiezen om 10 aandelen uit deze ETF intensiever te gaan volgen. Wat zijn nu de 10 grootste in deze ETF? Daarna kijk je naar de nummers 11 tot en met 20 en zo verder. Hoeveel Nederlandse aandelen zitten erin, hoeveel uit Amerika. Binnen 1 ETF kun je heel veel factoren bekijken.

Je bent aan jezelf verplicht om je te verdiepen waarin je belegt. Er zijn helaas veel beleggers die een aandeel kopen zonder de website van het bedrijf hebben gezien of zich verder verdiept te hebben in het bedrijf. Zoals ik net aangaf heeft Ahold een veel groter aandeel Amerika dan Nederland en België. Kennis kun je ook op doen door jaarverslagen te lezen.

Er wordt door een aantal bezoekers vaak gevraagd naar een Voorbeeldportefeuille die rendeert. Wat kun jij daar over zeggen?

Ik heb op 17 november een webinar gedaan over ETF’s , daarin geef ik een aantal voorbeeldportefeuilles. Daarbij raad ik ook zeker om mijn video’s over elektrische auto’s te bekijken of video’s zoals een waardeaandeel als Shell.

(De video hieronder start bij 31.39, bij  de voorbeeldportefeuilles, maar we raden zeker aan de hele video te bekijken.),

Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?

Ik eet heel veel kipfilet en pindakaas op brood. Bij mijn laatste maaltijd was het kipfilet.

Scroll naar boven