Interview met Trendtrading expert Stefan Kneppers

Het is weer tijd voor een nieuw interview en dat doen we deze keer met Stefan Kneppers. Stefan is de oprichten en eigenaar van Syndicaet en hij heeft zes jaar beleggingservaring. Hij handelt in aandelen volgens zijn eigen strategie, die hij ook heeft beschreven in zijn boek ‘Trendtrading – Een winnende strategie’. Door middel van zijn boek en coaching hoopt hij anderen betere beleggers te maken. Of zoals hij zelf zegt:

“Het is mijn kunst om complexiteit van het beleggen op een zo eenvoudig mogelijke manier te vertalen. Dat is waar ik energie uit haal!”
 
Stefan-Kneppers

Kun je wat meer vertellen over jezelf? Op welke gebieden ben je actief als het gaat om beleggen/investeren?

“Mijn achtergrond ligt in meer in de rechten, ik ben een afgestudeerd jurist. Sinds mijn 18e beleg ik al, maar ik heb niet overwogen om een gerelateerde studie te volgen. Ik heb mijn studie afgemaakt en een jaar in de praktijk gewerkt.

Echter heb heb ik vroegtijdig ontslag genomen, omdat ik mijn werk niet leuk genoeg vond en mijzelf dit niet de rest van mijn leven zag doen. Ik besloot op retraite te gaan om te ontdekken wat ik nou echt wilde. Hetgeen eruit kwam was bezig zijn met geld, beleggen en de aandelenmarkt. Inmiddels belegde ik al, maar dat was nooit met noemenswaardig resultaat. Het leverde meer verlies op dan dat ik won. Dat kwam doordat ik nooit begreep wat ik deed en nooit genoeg betrokken was bij de markt.

Ik heb besloten daar een eind aan te maken en mij écht te gaan verdiepen in de markt. Sindsdien heb ik een boek geschreven en begeleid ik mensen in hun beleggingsreis. Ik ben actief in de handel in aandelen en crypto.”

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit als je bezig bent met aandelen? Zodra je opstaat, scan je dan gelijk het nieuws en de koersen?

“Een gemiddelde dag start voor mij vaak rond 8 uur. Ik bekijk wat de futures doen en hoe de Europese markt zal gaan openen om 9 uur. Daarna neem ik het nieuws door, bekijk ik de grafieken van de indices en bekijk ik de laatste fundamentele ontwikkelingen en grafieken van de aandelen die ik in mijn portefeuille heb en op mijn watchlist heb staan. Daar markeer ik dan vervolgens de relevante niveaus. Zodra de markt opent, monitor ik wat er gebeurt. Zolang geen van mijn triggers wordt geraakt, hoef ik niets te doen. Wanneer dit wel gebeurt, voer ik uit van ik van tevoren gepland had. Als om 15:30 de Amerikaanse beurs opent herhaal ik dat ritueel.

In de tussentijd heb ik tijd om andere dingen te doen, maar ik houd de aandelenmarkt altijd met een schuin oog in de gaten. Ik ben een ondernemer en gelukkig ben ik hiermee altijd betrokken bij de aandelenmarkt, ik ben in principe altijd met de markt bezig. Maar mocht ik een timestamp moeten plaatsen op het aantal uur dat ik handel / analyses maak, dan is dat ongeveer 3 uur per dag.”

Waar kunnen beginners je (mogelijk) van kennen of waar kunnen ze meer over jou vinden?

“Mensen kunnen mij mogelijk kennen van mijn boek ‘Trendtrading – Een winnende strategie’. Of mensen kunnen mij kennen van social media ‘@the.syndicaet’ op Instagram of mijn website’. In de toekomst ben ik ook van plan om actief te zijn op YouTube.

Op mijn website bied ik het volgende aan:

  1. Mijn boek ‘Trendtrading – Een winnende strategie’ waarin ik mijn strategie uitleg.
  2. Mijn cursus ‘Trendtrading – Een winnende strategie’. Dit is een praktische en meer uitgebreide versie van het boek.
  3. Wekelijkse markt- en aandelenanalyses waarin ik de aandelenmarkt uitgebreid analyseer op basis van Trendtrading-principes.
  4. Coaching / mentorship. Ik leer mensen de markt écht begrijpen en op basis van hun beleggingsdoelen een systeem te ontwikkelen. Ik begeleid mensen hiermee over een langere periode.
  5. Vermogensbeheer. Ik ben in het bezit van een eigen beleggingsfonds. Deze is alleen nog niet klaar om officieel klanten te ontvangen”

Ben je nieuwsgierig naar de wekelijkse markt- en aandelenanalyse van de week van 21 t/m 25 februari? In samenspraak met Stefan kun je hem hieronder gratis bekijken. Mocht je dit later lezen, dan heb je een impressie van wat je kunt verwachten van het overzicht.

Kun je delen hoe jij ooit in aanraking bent gekomen met beleggen en hoe jouw start was?

“Ik ben op mijn 18e begonnen samen met een vriend van mij. Mijn start was, om het zo te zeggen, hobbelig. Het was pas tot ik mijzelf er echt toe heb gedwongen en mezelf ervan heb overtuigd dat ik hier mijn werk van ging maken dat ik mijzelf ben gaan onderwijzen en verdiepen in de materie. Dat resulteerde in een hoop aha’s en een hoop minder kopzorgen.”

Stel dat je de optie zou krijgen om een bericht te sturen naar jezelf als beginnende belegger, hoe zou je anders beginnen?

“Neem een mentor. Vind iemand die al gedaan heeft wat jij hebt gedaan. Het geld dat je daarvoor betaalt verdien je dubbel en dwars terug door geen beginnersfouten meer te maken.”

Hoe zou je jezelf omschrijven als belegger?

“Als type zou ik mezelf omschrijven als een Trendtrader. Ik volg trends in de markt en daar speel ik op in. Dit is een middellange termijnstrategie. Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat ik in de loop van de tijd meerdere strategieën ben gaan toepassen. Daarnaast heb ik verschillende portefeuilles voor verschillende beleggingsdoelen.

Zo heb ik een langetermijnportefeuille waar ik iedere maand geld op stort en nooit geld vanaf haal. Ik heb een Trendtrading-portefeuille waarbij ik aandelen koop en verkoop door trends en sentiment te volgen. De handel die ik in crypto doe is een stuk actiever. Delen van de winst die ik maak met actief handelen sluis ik door naar langetermijnportefeuilles om op de lange termijn waarde te creëren en passief inkomen te genereren.”

Hoeveel tijd en aandacht heb je besteed voordat je de beslissing nam om te beginnen met beleggen?

“Geen eigenlijk. Voor mijn 18e wilde ik al beleggen en toen ik eenmaal 18 werd, ben ik meteen begonnen. Mijn beslissing om hier mijn werk van te maken is een ander verhaal. Hier was een ontslagname bij een goede baan en een retraite van een maand voor nodig. Tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad.”

Welke algemene tips zou je aan beginners willen meegeven?

  1. Zorg ervoor dat je een systeem of strategie past dat past binnen jouw beleggingsdoelen en binnen de tijd die je kwijt wilt zijn aan het beleggen.

  2. Houd ALTIJD een langetermijnportefeuille aan. Stort hier maandelijks consequent geld op en bouw je portefeuille uit met waarde- en dividendaandelen.

  3. Maak een aparte portefeuille voor een agressieve manier van beleggen, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

  4. Lees boeken, bekijk video’s, volg cursussen of probeer uit met een demo-account. Maar beter nog, neem een coach of mentor. Dit versnelt het leerproces aanzienlijk en zorgt ervoor dat je de beginnersfouten niet meer maakt en sneller en beter winst maakt. Zie het als een investering in een asset. Hier ben ik ook te laat achter gekomen.

  5. Leer wanneer je moet verkopen. Instappen is eenvoudig, pas bij het verkopen komt de emotie tevoorschijn. Dat is waar de echte winst of verlies wordt gemaakt. Verkopen met verlies is vaak geen overbodige luxe als dit je beschermt tegen grotere verliezen.

Over welk kanaal, boek of andere cursus over beleggen of crypto ben je zelf heel enthousiast en is een “must read”?

“De volgende boeken vond ik enorm waardevol: ‘How to make money in stocks’ van William O’Neil, ‘Technical analysis of stock trends’ van Robert Edwards en John Magee en ‘Trading in the zone’ van Mark Douglas.

Ik werk samen met een groep cryptotraders waar ik enorm veel van heb geleerd. In termen van crypto en in termen van technische analyse, WhatsNext. Zonder deze community en het team erachter was ik nu niet waar ik nu ben. Daarnaast is ChartChampions in mijn ogen een van de beste organisaties om meer te leren over technische analyse. Verder heb ik vooral geleerd door veel vlieguren te maken en soms gewoon dagen naar de markt te kijken zonder iets te doen. Na verloop van tijd ga je de markt echt begrijpen en krijg je een feeling voor wat er gebeurt en gaande is.”

Wat is de grootste mythe rondom beleggen waar je mee te maken hebt (gehad)?

financial, crisis, loss-6806364.jpg

“Dat iets uiteindelijk altijd omhoog gaat. Dit is pertinent niet waar en ik zou iedereen willen waarschuwen voor die gedachte. Alles kan altijd hoger (tot in de duizenden euro’s of dollars) en alles kan altijd lager (tot in de centen). Blijf niet in een verliezende positie zitten in de verwachting/hoop dat het uiteindelijk wel weer goed komt. Wees niet bang om je verlies te nemen. Het overgebleven geld is vaak beter besteed in een andere asset dan het in de verliezende positie te laten zitten.”

Stel dat we een persoon nemen met een modaal inkomen. Hij kan € 250 per maand investeren, zonder dat zijn levensstijl of buffer in geding komt. Als jij die persoon was, hoe zou jij het verdelen over aandelen, ETF’s en crypto?

“Ervan uitgaande dat ik nu die persoon ben zou ik tot de volgende verdeling komen.

  • 40% langetermijnportefeuille (waarde- en dividendaandelen)
  • 30% middellangetermijnportefeuille
  • 30% crypto lange/middellange termijn

Voorts ervan uitgaande dat er reeds een portefeuille beschikbaar is waarmee gedaytraded kan worden in aandelen/crypto. Het is de bedoeling om hier niet geld aan toe te voegen, maar juist winsten van af te romen. Deze worden in bovenstaande verhouding aan de betreffende portefeuilles toegevoegd.”

Er wordt door een aantal bezoekers vaak gevraagd naar een Voorbeeldportefeuille die rendeert. Wat kun jij daar over zeggen?

“Ik houd zelf een portefeuille bij die in de winst staat in mijn markt- en aandelenanalyses. Verder zijn er genoeg voorbeeldportefeuilles in te zoeken van bijvoorbeeld copytraders op eToro.”

Als laatste vraag over beleggen, wat zat er op jouw laatste broodje / boterham?

“Ik eet geen brood 😉.”

Ben je enthousiast geraakt door de methode Trendtrading die Stefan zelf hanteert en beschrijft in zijn boek?

Tijdelijk is het boek helaas alleen als E-book beschikbaar, maar als je op de afbeelding hiernaast (of onder) klikt en besluit het boek aan te schaffen, kun je de kortingscode “NIB2022” gebruiken voor 25% korting!

Ben je nog niet helemaal overtuigd, maar wil je toch meer weten? Stefan stelt via zijn website ook een gratis inleiding van het boek beschikbaar.

Boek-trendtrading-Stefan-Kneppers
Scroll naar boven