Drie belangrijke tips voor wie op de lange termijn wil beleggen

Deze blog is tot stand gekomen met medewerking van Rob Duijvestijn van de WhatsNext Community. Zelf zijn we daar ook lid van en met goedkeuring van WhatsNext hebben wij besloten deze blog te plaatsen, gebaseerd op content die door hen is gecreëerd. Wij vinden dat WhatsNext goede content creëert en denken dat deze waardevol kan zijn voor onze lezers. Wil je meer van dergelijke samenwerkingen lezen, laat het ons dan gerust weten

Binnen de WhatsNext Community op Discord deelde Rob een aantal tips die hij eerder gaf aan een jonge ondernemer. De ondernemer in kwestie heeft een succesvol bedrijf, maar hij was er nog niet aan toe gekomen om zich te verdiepen in beleggen.

De ondernemer kreeg van Rob drie tips die middels onderstaande afbeeldingen verder worden toegelicht. Rob laat zien waarom het onverstandig is om je niet minimaal te verdiepen in beleggen. 

1) Over de lange termijn gezien levert de S&P (de meest gebruikte index voor beleggingen) gemiddeld 10%. Dit levert dus meer rendement op dan het traditionele sparen bij een bank.

Investing vs Gambling

Let wel op, dit gaat dus over de lange termijn. Beleggen is een kwestie van lange periodes wachten en je moet dit niet doen met geld dat je binnen een periode van vijf jaar nodig hebt. De markt schommelt, maar een index als de S&P500 draait gemiddeld 8% tot 10% gemiddeld over de jaren. Hier zullen dus goede en minder goede jaren tussen zitten.

2) Je hebt het meeste succes met beleggen als je er vroeg mee begint. Hoe jonger je begint, hoe eerder je ook de vruchten ervan kunt plukken.

Het is belangrijk om vroeg te beginnen. Afbeelding 2 laat zien dat er al snel flinke verschillen ontstaan met je eindbedrag, als je 5 jaar later begint. Je hoeft niet per sé met een groot bedrag in te stappen, maar hoe jonger je begint en je bekend maakt met beleggen, hoe groter dat verschil zelfs wordt in het voordeel van de jonge belegger. Veel mensen beleggen voor hun pensioen of om eerder te stoppen met werken. Dat betekent dus dat, wanneer je later begint, je ook later je doelen of dromen kunt verwezenlijken. Het veelgenoemde sneeuwbal effect (compounding) werkt die 5 jaar natuurlijk ook door, waardoor je rendement langer doorwerkt.

3. Beleggen is fiscaal aantrekkelijk. Ook al praat je soms maar over procenten, over een lange termijn maakt een 25% op de winstbelasting heel veel uit. Al lijkt het verschil tussen $ 1,00 en $ 0,75 op het eerste ook niet groot.

Over sommige winsten die je maakt moet je 25% belasting betalen. Dit voelt als weinig, wanneer je een aandeel van 1 dollar koopt en deze verdubbelt in waarde en je dus 100% winst hebt.. Maar kijk eens wat 25% belasting betalen doet over je winst dat je wilt compounden (rente op rente effect).
Wat veel ondernemers ook niet weten is dat je elk jaar een fiscale ruimte hebt van +-7.000 euro dat je kunt storten. Dit bedrag is aftrekbaar van je box 1 inkomen (drukt dus de winst) en daar hoef je pas over af te dragen met je pensioen tegen de tarieven die gelden voor een AOW’er (+-20% lager). Raadpleeg voor meer informatie hierover een financieel adviseur. Weet vooral dat die mogelijkheid er is. Als je druk bent en weinig tijd of interesse hebt om te beleggen, zijn er ook heel passieve manieren. Het beste is om te starten en maandelijks in te leggen en een lange termijn horizon te hebben.

Ben je benieuwd naar wat Rob en zijn team samen delen binnen de WhatsNext Community? 
Je kunt de community nu 14 dagen proberen voor € 1,-, maar je kunt ook een gratis lid worden. Hiervoor heb je wel het programma Discord nodig. 
Binnen de gratis Discord worden al interessante nieuwsberichten gedeeld en kun je in chatkanalen met andere leden meepraten over aandelen en crypto.

Mocht je aanbod gaan op het aanbod van € 1,- ben je een Premium lid en zal je meer exclusieve content kunnen zien. 

Scroll naar boven